RMK andis Eesti Maaülikooli magistrile Erko Soolmannile lõpuaktusel üle 700-eurose preemia parima metsamajanduse magistritöö eest. Magistritöö uuris aegjärksel raiel loodusliku uuenduse teket mõjutavaid tegureid.
RMK juhatuse liikme Tiit Timbergi sõnul tunnustab RMK juba neljateistkümnendat korda Maaülikooli parima metsamajanduse magistritöö esitajat. “Aegjärkne raie on turberaietel enim kasutatav raieviis, mille abil on metsa võimalik uuendada looduslikul teel. Oluline on see, et hinnati riigimetsas õnnestunud ja ebaõnnestunud tulemustega turberaieid ning anti ka praktilisi soovitus,” selgitas Timberg, miks otsustas RMK just Soolmanni magistritööd tänavu esile tõsta.
Magistritöös uuriti metsauuenduse edukust mõjutavaid tegureid aegjärksete raiealade paaride siseselt nii Harjumaa kui ka Lõuna-Eesti riigimetsas, kus paarilistest üks ala on hästi ja teine halvasti uuenenud. Kokku mõõdeti kahekümne paarilise ehk 40 turberaie ala kohta selle struktuuri, raieintensiivsust, ala avatust ning kasvukoha headust iseloomustavaid tunnuseid. Tulemustest järeldati, et okaspuu looduslik uuendus saaks üleüldse tekkida, ei ole raieintensiivsusel koheselt peale raiet väga olulist mõju ning noorte taimede arvukus sõltub eelkõige seemnete rohkusest ja sobivast idanemispinnasest. Uuenemisindeksi ja veel enam aastase kogupikkuskasvu analüüsid peegeldavad aga seda, et peale uuenduse teket on järgnevatel kasvuaastatel oluline kasvu pärssiv mõju ülarinde puudel. Juurekonkurents piirab toitainete ning teiste kasvuks vajalike ressursside kättesaadavust, mistõttu jääb suurema tihedusega puistus looduslik uuendus kiratsema ning hukkub.
Seotud lood
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.