Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oodatav suur nisusaak paneb hinna pressi alla

Euroopa Liidus, mis annab 20% maailma nisupakkumisest, on oodata kuue aasta suurima nisusaagi koristust. 1. juulil alanud koristushooaeg toob prognoositavalt ligi 146 miljoni tonnise nisusaagi, vahendas Bloomberg.

Analüütikute hinnangul kukub Pariisis nisufutuuri hind aasta lõpuks 15%, 162 eurole tonnist. Aprillikuisest nelja kuu tipust on nisu hind langenud 9,1%. Tipp tehti, kuna kardeti, et Venemaa ja Ukraina konflikt võib katkestada ekspordi Musta mere kaudu .

Nisu hinna langus 162 eurole tonnist tähendaks madalaimat taset alates 2010. aasta juulist.

Kui Prantsusmaal ja Saksamaal on oodata väikest saagi vähenemist, siis Suurbritannias võib saak kasvada 26%, 15,07 mln tonnile. Suurbritannia on taastumas mullusest vihmast tingitud saagi hävingust, kui korjati 12 aasta väikseim saak. Nisutoodang peaks kasvama ka Rumeenias, Bulgaarias, Taanis ja Rootsis. Hispaanias peaks seevastu toodang kukkuma 24%, 5,1 mln tonnile.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960