Autor: Raido Neemre • 7. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Putin annab sanktsioonidele vastulöögi toiduainete impordikeelu näol

President Vladimir Putin kavatseb rakendada piirangud toiduainete impordile, andmaks vastulöögi riikidele, mis on Venemaa suhtes  Ukraina kriisi tõttu santsioonid kehtestanud.

Putini toiduainete ja põllumajandustoodete impordipiirangud on kehtestatud üheks aastaks riikidele, mis on algatanud või toetanud Venemaale rakendatud sanktsioone, selgub Kremli kodulehelt. Valitsus koostab praegu toodete, millele piirangud rakenduvad, nimekirja.

Venemaa suhted USA ja selle liitlastega on halvimad, mis on olnud pärast Külma sõda. Eelmisel nädalal rakendasid USA ja Euroopa Liit Venemaa suhtes veelgi karmimaid sanktsioone. Peale Mailaisia reisilennuki allatulistamist ühinesid sanktsioonidega ka Kanada, Jaapan ning Šveits.

“Otsus ei ole nii kriitiline, kui see esmapilgul tundub,” sõnas Põllumajandusteaduste marketingi instituudi direktor Elena Tjurina. “Suur osa toiduainetest on imporditud Ladina-Ameerikast, Araabiariikidest ja Aasiast. Me sööme lihtsalt vähem õunu ja rohkem banaane, apelsine ja kiivisid.”

Putin on keeldunud sanktsioonidele alistumast ning tema sõnul on Venemaa kehtestatud piirangute eesmärgiks kaitsa rahvuslikke huve. Ta kutsus valitsust üles suurendama kodumaiseid varusid vältimaks toiduainete hinnatõusu.

Eelmisel aastal importis Venemaa toiduaineid ja põllumajanduslikke tooraineid 43,1 miljardi dollari eest, selgub riigi Tarbijateameti andmetest.

Venemaa suurimate toidutarnijate hulka kuuluvad näiteks Holland, Saksamaa ning Poola. USA eksportis eelmisel aastal Venemaale 1,6 miljardi dollari eest toidukaupu, vahendab USA statistikaamet.

“Valitsuse nimekiri avalikustatakse hiljemalt homme,” sõnas peaministri pressiesindaja Natalia Timakova. Määruse kohaselt on nimekiri paindlik, jättes ruumi muutusteks nii kaubaartiklite kui ajastuse osas.

Piirangud hakkavad kehtima köögi- ja puuviljadele, liha- ning piimatoodetele, vahendas Vedomosti, viidates anonüümsele valitsuse allikale.

“Ma ei oska öeda, kas see on ohtlik või tuleb hoopiski kasuks,” märkis Venemaa toiduainete tootjate juht Dmitry Vostrikov. “Me peame ära ootama valitsuse detailse nimekirja.”

Tjurina aga võttis optimistlikuma seisukoha, märkides, et kodumaised tootjad varustavad riiki põhiliste kaupadega ning Putini otsus võib majandusele hoopiski kasuks tulla.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960