Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 1. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kudjape aiandis avastati ohtlik ploomipuuhaigus

Põllumajandusamet tuvastas Kudjape aiandis asuvas Kloostrimetsa puukoolis ohtliku taimekahjustaja ploomirõugete viiruse, mida varem pole Eestis avastatud, kirjutab Saarte Hääl.

Põllumajandusameti taimetervise osakonna juhataja Riina Koidumaa ütles, et ploomirõugete viirus avastati kokku seitsmes puukoolis Eesti erinevates maakondades. Saastunud olid nii emapuud kui ka istikud, seega ei saa välistada, et viirushaigusega nakatunud puid on ka turustatud. Kõikides puukoolides, kus kahjustaja avastati, peatati nii saastunud kui ka saastumiskahtlaste taimede turustamine, rääkis Koidumaa, kelle sõnul võeti müügilt ära tuhandeid ploomipuid.

Saastunud ja saastumiskahtlaste taimede turustamise ja kasutamise keeld rakendub kuni kordusproovide laboratoorsete tulemuste laekumiseni. Proovid korduvaks laboratoorseks analüüsiks võetakse 2015. a vegetatsiooniperioodil ploomirõugete määramiseks sobival ajal.

Kudjapel asuva Kloostrimetsa puukooli juht Peeter Viikholm ütles, et puukoolis osutusid nakatunuks vahekoridori peal kasvanud vanemad puud. “Need olid puud, mis jäid omal ajal “kämbuks” ja mida me siis üritasime potist potti suuremaks kasvatada ja mis ei olnud müügis,” rääkis Viikholm, kelle sõnul on kõik haiged puud praeguseks likvideeritud.

Ehkki Viikholm esmalt pelgas, et viiruse tõttu keelatakse ära kogu istikute müük ja pood pannakse kinni, pole lugu nii dramaatilist pööret võtnud. “Noor järelkasv on puhas ning kasvatame ja müüme neid jätkuvalt ja seda ei ole meil ära keelatud,” märkis puukooli pidaja, kes kahtlustab, et viiruse võisid endaga kaasa tuua Lätist tulnud lehetäid.

Riina Koidumaa ütles, et ploomirõugete korral on nõue, et kohustuslikud tõrjemeetmed kuuluvad rakendamisele ainult siis, kui haigus avastatakse puukoolis. Haiguse avastamisel eraaedades või istandustes ei ole tõrjemeetmete rakendamine kohustuslik.

Samuti ei maksa minna paanikase ja tormata oma ploomipuid maha võtma. “Inimene võib ju küll vaadata, et puul on mingid imelikud laigud, aga need laigud võivad olla tuhandest teisest asjast põhjustatud, seetõttu ei pea kohe hakkama oma puid viiruse hirmus maha raiuma,” rääkis spetsialist.

Ploomirõugete viirus on haigus, mis vähendab ploomipuude viljade kvaliteeti ja kuni 75% saagikust. Inimestele ei ole viirushaigetel puudel kasvanud ploomide söömine ohtlik.

Riina Koidumaa ütles, et viirus avastati esmalt Kesk-Eestis ja ehkki augusti alguses saabunud laboritulemused näitasid viiruse olemasolu seitsmes puukoolis, pole nakatunud puudel mingeid haiguse tunnuseid.

Loe täismahus artiiklit SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960