Autor: Juhan Lang • 2. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon ulatab piimatootjatele abikäe

Euroopa Komisjon kavatseb võtta kasutusele meetmed vähendamaks Vene sanktsioonide mõju Euroopa Liidu piimasektorile.

Komisjoni teatel avatakse eraladustusabi võile, lõssipulbrile ja teatud juustudele, et leevendada Vene impordipiiranguid ELi piimatoodetele ja piirata negatiivset mõju siseturule.

Samuti kinnitas komisjon, et avalikku sekkumist pikendatakse aasta lõpuni. Euroopa põllumeeste ja ühistute organisatsiooni COPA-COGECA teatel on see küll samm õiges suunas, kuid täiendavad meetmed on äärmiselt olulised. Organisatsooni peasekretär Pekka Pesonen ütles ametlikus pressiteates, et turu stabiliseerimine on oluline, kuid meetmed ei ole piisavad.

„Piimahind langeb kohati kuni 30%, edasised sammud on vajalikud,“ toonitas ta. „Samuti peame pingutama leidmaks uusi turuväljundeid ja kiirendama kampaaniaid nõudluse turgutamiseks. Lisaks on keelu all kuudeviisi kannatanud ELi sealiha sektor ja tuleb võtta kasutusele meetmeid olukorra parandamiseks.“

Eesti Põllumeeste Liidu president ja Saidafarmi juhi Juhan Särgava sõnul on tal hea meel, et EL märkab asja ja liigutab ülima kiirusega, mis selle suuruse ja kohmakuse juures võimalik.

„Esialgu aitab see edasi lükata ja võib-olla koguni päästa hukatusest suure osa piimasektorist,“ tunnistas ta. „Meie keskpäeva raadiovestlused on muretumad: „Häh, pankrotti on neid piimatootjaid ennemgi läinud ja läheb veel. Lõppude-lõpuks pole meil ju mingit puudust toiduainetest. Tore ongi kui nüüd ükskord ka toidu hinnad ka allapoole lähevad“.“

Särgava rõhutas, et taolised arvamused vähenevad käsikäes toidu vähenemisega, kui ollakse oma sahvrid tühjaks söönud. 

„Tegelikkus on seda karva, et 1 tooraine euro võtab endale külge 9 eurot transpordi, töötlemise, pakendamise, müümise, teenindamise ja GPS teenuse kulusid enne kui ta tagasi jõuab „mullaks saamise“ kohani,“ piltlikustas Särgava. „Teisisõnu 1 tooraine euro kadumine tähendab 9 ülejäänu jaoks teenuste tarbe kadumist. Tooraine tootjaid on ELis 24 miljonit, töötlemist ja kaubastajaid 48 miljonit, kelle teenused ja materjalid on hoopis kallimad kui näiteks lihtsa vilja- või muude põllukultuuride kasvataja omad.“

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960