Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jüri Muttika võitis Olustveres VIP’ide künnivõistluse

Eesti künnimeistrivõistluste raames toimunud VIP’ide künnivõistluse võitis Jüri Muttika - Kaido Höövelsoni ja Ivari Padari ees.

27. septembril selguvad nii tava- kui pöördatrade klassis Eesti künnimeister 2014, kes lähevad järgmisel aastal Eestit esindama maailmameistrivõistlustele Taanis.

Olustvere Eesti künnimeistrivõistluste raames toimunud VIP’ide künnivõistlusel võtsid omavahel kündmises mõõtu veel Ülle Lichtfeldt, Heiki Raadik, Ott Kiivikas, ning Igor Mang. 

„Emotsioon on vägev! Eriti üllatas võistluse korralduses professionaalsus ning võistluse tõsiduse aste. Kui ma kutse sain võistlusel osaleda, siis eeldasin, et see on rohkem naljaasi, aga kohale tulles selgus, et tuleb tõsine ja asjalik võistlus, kus kohtunikud hindavad iga osaleja sooritust karmilt“, sõnas võistluse võitja ja Ringvaate reporter Jüri Muttika. „Seevastu pean tunnistama, et olen lapsepõlves traktoriroolis olnud küll, viimati vist 17-aastasena – nagu selgus, siis järelikult on varasemast kogemusest kasu,“ lisas Muttika. 

Võistlusel teise koha saavutanud endise sumomaadleja Kaido Höövelsoni ehk Baruto sõnul oli võistlus väga muhe ja hästi korraldatud. „Künnivõistlus oli nüüd peale sumomaadluskarjääri lõpetamist mu esimene võistlus. Väga meeldiv kogemus,“ lisas Höövelson.

Kündmine tõi ministri näole muheda ilme

Selgus, et minister Ivari Padar polegi enne sõitnud välismaise traktoriga ja see kogemus oli tõesti positiivne. "Tõsi on, et kui oled nõukogude-aegse traktori rooli keeranud ja oma põllutööd ka tehtud saanud, siis täna proovitud masin oli ikka tase omaette," ütles Padar.

Padari sõnul väärib künd igati propageerimist. „Eesti künnivõistluste traditsiooni algataja Carl Robert Jakobson ütles 1874. aastal, et muld on põllumehe kuld. Seega tuleb mulla eest hästi hoolt kanda ja leida vastus tänapäeval suurele küsimusele, kas mullale on parem künniga või künnita põlluharimine. Igal juhul on kündmine osa meie kultuuriloost, mis väärib meeles pidamist kogu ühiskonnas. 140 aasta möödumine Eesti künnivõistluste traditsiooni algatamisest saab tänavuse võistlusega väärika tähistamise,“ lisas Padar.

Künnimeistrivõistluste ajalugu ulatub 1874. aastasse, regulaarselt on Eestis künnimeistrivõistlusi korraldatud aastast 1965, kuid Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli õppetalu maadel korraldab Eesti Künniselts künnimeistrivõistlusi 2005. aastast ehk üheksandat korda. Igal aastal külastab kaks päeva kestvaid künnimeistrivõistlusi ca 2000 valdkonna spetsialisti, ettevõtjat ja huvilist.

Vaata ürituse fotogaleriid SIIT .

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960