Autor: Heino Laiapea • 4. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kes on künnivõistlemises tegijad?

Künnimehed on võtnud kokku möödunud aasta, mis oli täis toredaid võistlusi, nii meil Eestis kui ka välismaal. Meie võistlejad käisid sel aastal maailma- ja euroopa meistrivõistlustel, võisteldi edukalt ka Venemaal.

Künniajaloo tähtpäevadSel aastal oli Eesti künnivõistlustel kaks juubelihõngulist tähtpäeva.

25 aastat tagasi võistlesid meie kündjad Elmar Veski ja Urmas Lees Norras künni maailmameistrivõistlustel esmakordselt sini-must-valge lipu all.20. septembril möödus aga 50 aastat esimesest Rapla rajooni künnivõistlusest. Sellest Rapla agronoomide algatusest kasvasid välja üle-eestilised ja üleliidulised künnivõistlused.

Meie künnimehed taas MMilKünni maailmameistrivõistlused toimusid sellel aastal juba 61. korda ja seekord Prantsusmaal 5.- 6. septembril. Eestit esindasid künnimehed Indrek Zilensk ja Jüri Lai.

Indrek Zilensk võistles tavaatrade klassis, kus osales kokku 29 kündjat. Indrek saavutas kõrrepõllu künnil 18. koha ja rohumaa künnil 21. koha. Üldkokkuvõttes saavutas Indrek tavaatrade kategoorias tubli 19. koha.Jüri Lai võistles pöördatrade kategoorias, kus osales samuti 29 kündjat. Kõrrepõllult tuli 23. koht. Rohumaa künnil parandas Jüri oma tulemust tublisti, saavutades 16. koha. Üldkokkuvõttes saavutas Jüri pöördatrade kategoorias 20. koha.

Indrek Zilensk sai võistlusteks rahulikult harjutada traktoriga millega on võistelnud alates 1996. aastast. Mullu soovis Valgamaa kutseõppekeskus traktori enne Eesti künnivõistlusi oksjonile panna, Olutsvere TMK juhtidel Arnold Pastakul ja Riho Kalal õnnestus künnimehele vajalik traktor nüügist päästa. Jüri Lai võistles Prantsusmaal uue John Dreeri traktoriga. Urma Lees oli kaasas treenerina ja Taavi Võsa kohtunikuna. Meie delegatsiooni juhtis Margus Ameerikas.

Eesti künnimeistrivõistlused olid juubelihõngulisedKümnendat aastat järjest peeti Eesti künnimeistrivõistlused koos noorte ja vabaklassi võistlejatega Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli õppetalu maadel. 26. ja 27. septembril selgusid tänavused parimad, kes lähevad järgmisel aastal Eestit esindama maailmameistrivõistlustele Taani – tavaatrade meistriklassis saavutas esimese koha Indrek Zilensk ja pöördatrade meistriklassis Jüri Lai.

Olustvere Maamajandus- ja Teeninduskool on korraldusega hästi toime tulnud. Teist aastat oli kavas ka nn VIPide künnivõistlus. Kuigi tegu on rohkem künni demonstratsiooniga, tõi tuntud nägude osalemine sel aastal juba varahommikul kohale hulgaliselt huvilisi, lisaks ajakirjanikke ja kaameramehi. Künnivõistluste ajal on võimalik tutvuda uusima maaharimistehnikaga ja teisel võistluspäeval toimus hoidiste mess ja muu meelelahutusprogramm.

Mais loodi esimene künniklubi ja koos mindi rahvusvahelistele võistlusteleKehtna künnimeister Kaspar Järvala lõi mai kuus MTÜ Kaspar Järvala künniklubi, kuhu kaasas künnihuvilised noored. Koos klubiga käidi juunis Suzdali Venemaa lahtistel künnimeistrivõistlustel. Augustis käis Kaspar Järvala esimese eestlasena Euroopa künnimeistrivõistlustel, mis peeti Belgias.

13. septembril toimus Kaspar Järvala künniklubi eestvedamisel Ohekatku külas Kehtna valla künnipäev ja simman. See oli ühtlasi eelprooviks suurematele võistlustele. Kehtna kultuuriselts esitas Kaspar Järvala künniklubi tegevuse ja Kehtna valla künnipäeva Raplamaa aasta teo konkursile. Meedialemmikuks tõusis Kaspar Järvala künniklubi liige, Järvamaa kutsehariduskeskuse viimase kursuse õpilane Pille-Riin Reinaus.

Võrumaa künnimehed võistlesid lausvihmas10. oktoobril toimus Võrumaal Roosu talu põldudel künnialane õppepäev ja Võrumaa künnivõistlused. Võistlusatrade parim oli kogenud kündja Kaspar Järvala. Võrumaa meistri nimetus anti tavaatradel Priit Haavapuule. Pöördatrade parim oli Väikemetsa talu esindanud Mart Raudsep.

Priit Haavapuu ja Kaspar Järvala tutvusid võistlustel ka Läti künnivõistluste korraldajatega. Mine tea millal eestlased künni MMl Lätis võistlema hakkavad?

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960