Autor: Heino Laiapea • 4. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestisse kaks suuremat künnivõistlust

Eesti künniseltsi juhatus pidas plaani, kas tuua 2015. aasta Eesti künnimeistrivõistluste korraldamine Kehtnasse üle või jätkata Olustveres.

10 aastat Olustveres Eesti meistrivõistlusi ja rahvusvahelist noorte künnivõistlust korraldanud Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli õppetalu juhataja Riho Kala tunnistas, et on kahepäevase võistluse korraldamisest väsinud ning võistlused vajaksid uuenduskuuri. Kala soovil jääks senisest programmist Olustveresse noorte künnivõistlused, kus osalevad ka teiste riikide noored ning VIP-de künnidemonstratsioon. "See toimuks hoidiste messiga ühel päeval 26. septembril," selgitas Riho Kala.

Mõte tuua künnimeistrivõistlused Kehtnasse2012. aastal valitud künniseltsi juhatuses on tegevad Margus Ameerikas, Riho Kala, Tambet Sova, Urmas Lees ja Kaspar Järvala. Omanimelise künniklubi asutanud Kaspar Järvala on ka varem teistele juhatuse liikmetele teinud ettepaneku korraldada Eesti künnimeistrivõistlused Kehtnas.

Pärast Kaspar Järvala künniklubi tutvustamist ETV "Maahommiku" saates olid Kehtna MTK direktor Eero Kalberg ja tehnika valdkonna juht Ülo Kannelmäe tulnud samale mõttele, et künnivõistlused võiks olla Kehtnas koostöös kooliga, kus õppekavas on raske- ja liikurtehnika erialad, igati kaasaegsed õpperuuumid, väljakud ja polügoonid. Koolijuhtide sõnul võiks samal ajal olla koostööpartnerite tehnikanäitus. Toitlustamine ja majutamine pole probleem. Koostööaldis on ka põllumajandusfirma Kehtna Mõis OÜ.

Võistlusele ka noorkündjad

Kaspar Järvala ettepanek on Kehtnas peetavatel võistlustel lisaks meistrite ja vabaklassile kindlasti ka noorkündjate klass. Kõrvale lükati variant korraldada meistrite klassis nii rohumaa kui kõrrekünd ühel päeval, sest sel juhul ei jääks aega atra seada.Kehtna võistluste võimalik toimumise aeg on 18.-19. september.Riho Kala lubas kindlasti saata Olustvere koolipoisid Kehtnasse  võistlustele. Arvatavasti kasutavad võimalust nädalase vahega kahel võistlusel osalada ka teiste ametikoolide õpilased.

Kehtna rahvas on künnivõistlustest huvitatud

Viimati korraldati Eesti künnimeistrivõistlused Kehtnas 1987. aastal."Meile teeb see au kui künnivõistlused tagasi tulevad, on ju ka meie valla vapil künnivares," lausus Kehtna valla arendusnõunik Kaire Soomets. „Kehtna on ja jääb põllumajandusvallaks," lisas vallavanem Indrek Kullam.

Otsused tehakse peale 8. detsembritLepiti kokku et Kehtna MTK juhid teatavad  oma koostööpartneritele võimalusest osaleda künnivõistluste raames peetaval tehnikanäitusel ja künniseltsi juhatuse liikmed suhtlevad põllumajandustehnikafirmadega.

Lõpliku otsuse künnivõistluste programmi kohta teeb künniseltsi juhatus peale 8. detsembrit.

Künnivõistluste eestvedajad kutsuvad kõiki huvilisi toetama ja osalema.

Künniselts plaane pidamas
Foto: Heino Laiapea
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960