Autor: Heino Laiapea • 18. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti künnimees esmakordselt Euroopa meistrivõistlustel

Kehtna künnimees Kaspar Järvala osaleb 23.-24. augustil Belgias Euroopa künnimeistrivõistlustel, võisteldes pöördatrade klassis.

Stardinimekirjas on 22 nime kahekümnest riigist.

Kehtnast saadeti reede õhtupoolikul Belgia poole teele New Hollandi traktor  ja Kvernelandi kahekorpuselise pöördader. Traktor on uus, Eesti künniseltsile kuuluv pöördader üle kümne aasta vana. "Keevitasime adra uuesti kokku, et kaotada kõik lõtkud. Selleks kulusid ka viimased tunnid enne kui tehnika autole laadisime," rääkis Kaspar Järvala.

Eesti kündja esmakordselt EMil

Ükski Eesti kündja pole varem Euroopa meistrivõistlustel käinud. Belgiasse sõidab Kaspar Järvala oma algatusel.  "Tegelikult tahaks seekord vaikselt minna, sest mine tea kuidas võistlus õnnestub," lausus juunis Venemaa lahtistel künnivõistlustel Suzdalis edukalt elu esimese võistluse pöördatrate klassis teinud Järvala.

Ta alustab sõitu võistlustele 20. augusti varahommikul.

Et saada kogemusi, tuleb osaleda paljudel võistlustel

Peale Venemaa võistlust on Kaspar Järvalale tulnud juurde uusi toetajaid ja sõpru facebookis. "Näha on, et künnivõistlusest lugupidavaid ja seda hindavaid inimesi on tegelikult palju rohkem kui arvata. Kõigile neile suur tänu," rääkis 21. aastase staažiga Kehtna võistukündja.

Kaspar Järvala on sihiks seadnud meisterlikkuse tõstmise osalemisega võimalikult paljudel ja erinevatel võistlustel.

September on künnikuu – künni MM Prantsusmaal, künnisimman Ohekatkul, Eesti künnimeistri valmimine Olustveres

13. septembril korraldab MTÜ Kaspar Järvala Künniklubi künnisimmani, millega tähistatakse 50. aasta möödumist Kehtnas esimestest rajooni künnivõistlustest. Ohekatku külas toimuv künnipäev on kohalikele kündjatele ühtlasi treeningvõistlus enne Eesti künnimeistrivõistlusi, mis toimuvad tänavu  26.-27. septembril Olustveres.

Et samal ajal peetakse ka Soomes künnivõistlusi tuleb Kasparil otsustada ühe või teise võistluse kasuks. "Soome annab kindlasti rohkem kogemusi, kuid vaid Eesti meistritiitel annab järgmisel aastal õiguse MM-l osaleda," on Kaspar Järvala valiku ees. 

5-6. septembril Prantsusmaal künni maaailmamistrivõistlustel esindavad Eestit mullused Eesti künnivõistluste parimad Indrek Zilensk ja Jüri Lai. Eesti võistkonna treenerina on Prantsusmaal  Urmas Lees ja esindajana Margus Ameerikas, kohtunikuna Taavi Võsa. Nii nagu varasematel maailmavõistlustel on Eestist maailmameistrivõistlusi jälgimas meie kündjate ligi 20 liikmeline fännklubi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960