Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 2. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti saab uue lihaveisetõu

Eesti tõuloomakasvatajate ühistu tõi esmakordselt Eestisse Prantsuse päritolu lihaveisetõu salers spermat, mille tulemusel tõuseb Eestis esindatud lihaveisetõugude arv neljateistkümneni, kirjutab ajaleht Saarte Hääl.

“Inimesed käivad maailmas ringi, näevad midagi huvitavat ja siis tekib kiusatus seda ka oma karjade peal katsetada,” ütles Eesti tõuloomakasvatajate ühistu tõuraamatu- ja aretusosakonna juhataja Tõnu Põlluäär. Tema sõnul toodi väike kogus salersi spermat Saksamaalt Eestisse ühe Viljandimaa loomapidaja tellimusel. Varem ei ole salersi spermat Eesti lihaveiste tõuaretuses kasutatud.

Põlluäär rääkis, et maailmas on kokku üle 200 lihaveisetõu, kes, olles paljuski sarnased, omavad siiski kõik ka mingit eripära. “Salers on natuke suurem tõug ja kui ta ristata näiteks herefordiga, siis on võimalik saada parem lihakeha kui on herefordil,” selgitas Põlluäär.

Samuti säilib salersi herefordiga ristamisel karja punane värvus, mis on mõnele loomakasvatajale väga oluline. Balti riikides on salersi tõug populaarne Leedus.

Loe täismahus artiklit SIIT.  

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751