Autor: Heino Laiapea • 4. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Unustatud põllumajandusreform elustub näitusel

Vaikselt ringleb Põllumajandusmuuseumi rändnäitus "Põllumajandusreform". Muuseumi teadussekretäri Ell Vahtramäe koostatud väljapanek on tehtud muuseumile saadetud meenutuste ja dokumentide põhjal.

Iseloomulik on foto, millel põllumajandusreformi keskkomisjoni esimees Uno Feldschmidt seisab vana farmi taustal roostetanud küttemahuti kõrval. Sama mees oli ka Kolga-Jaani kolhoosi reformihaldur.

Just sellisena mäletavad olnut paljud endised majandiinimesed. Paljud aga ei tahagi seda teha. Näitustki on enamasti külastanud eakamad inimesed, kel otsene side maaelu muutustega.

Viiratsi – viimane lõpetaja

Viljandimaa on eriline seetõttu, et viimasena Eestis lõpetati põllumajandusreform Viiratsis maakohtu otsusega. Sundlõpetamise teel kadusid Saarepeedi, Holstre, Viljandi, Viiratsi, Halliste ja Kamara ühismajand. Reformihaldur viis reformi lõpule Kõrgemäe, Paistu, Kolga-Jaani ja Paala ühismajandis (Põllumajandusmuuseumi artiklite kogumik 2014 "Maaelu ja elu maal muutuste tuules", lk. 97).

Reformi läbiviimise eest ei vastutanud mitte keegi peale majandites moodustatud reformikomisjonide.

Reformikomisjonid nüüd mälust pühitud

Näitusel välja pandu muutuks külastajatele lähedasemaks, kui sinna oleks lisatud ka kohaliku piirkonna majandite reformikomisjonide materjale ja fotosid või vähemalt reformikomisjoni liikmete nimekirjad. Selgub, et seda nimekirja kohapeal sageli enam polegi või ei soovita seda avaldada. Ehk leidub kellelgi sahtlipõhjas mõne reformikomisjoni grupipilt? Need võib saata Põllumajandusmuuseumi.

Üks stend on koostatud ka Pärsti kolhoosi reformidokumentide põhjal. Majandi peaagronoomina põllumajandusreformi keerisesse sattununa üritasin jätkata seemnekasvatajana, kuid see luhtus reformikomisjoni liikmete omahuvide tõttu.

Hinnanguid

Näitusel saab tutvuda ka trükistega põllumajandusreformi kohta. Mahukaim on "Eesti põllumajandus XX sajandil. Ülevaade põllumajandusest siirdeperioodil: aastad 1990–2008". Kõige tabavama hinnangu põllumajandusreformi käigu kohta annab selles tuntud raadioajakirjanik, maaelusaadete tegija Kaljo Jaagura.

 

 

 

 

 

 

 "Põllumajandusreformiga on pandud miljoneid huugama ja pannakse veelgi." Nii tõdes Kalju kolhoosi pearaamatupidaja Olinde Aavik kunagi maavalitsuses peetud reformiteemalisel koosolekul. See Viljandimaa põllumajandusreformi klassikasse kuuluv ütlus on samuti talletatud Põllumajandusmuuseumis.

Seni on näitus olnud üleval paikades, kus seda on soovinud klubide juhatajad (Viiratsi, Paistu, Karksi-Nuia, Kaarli, Mõisaküla, Halliste, Abja, Kilingi- Nõmme). Septembris nägi seda Vastemõisa rahvamajas. Näitust eksponeeritakse Viljandimaal aasta lõpuni.

Samuti ootab Põllumajandusmuuseum jätkuvalt meenutusi lähiajaloost. Infot saad muuseumi kodulehelt: http://www.epm.ee/

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960