Autor: Raido Neemre • 17. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teadlased arendavad šokolaadi päästmiseks uusi kakao liike

Mida aeg edasi, seda enam kasvab maailmas nõudlus kakao järele, tootmismahte aga lõputult suurendada pole võimalik, kuna kakaoube lihtsalt pole piisavalt, vahendab Bloomberg.

Aastaks 2030 ennustatakse, et kakao puudujäägiks on juba 2 miljonit tonni aastas.

Tänu erinevatele haigustele, põuale, täitmatutele uutele turgudele ja kakao asendamine produktiivsemate taimedega nagu mais, ületab nõudlus tootmise.

Bloomberg kirjutab oma 2014. aasta pühadenumbris, et maailmas on šokolaadipõud. Eelmisel aastal tarbisime taas enam kakaod kui me oleme võimelised tootma. Sellel aastal suutis tootmine hoolimata ootamatult heast saagikusest vaevu sammu pidada pidevalt kasvava nõudlusega.

Rahvusvahelise Kakao Organisatsiooni andmetel tarbis Hiina 2010. aastal 40 000 tonni kakaod, sellel aastal on riigi isu kasvanud aga juba 70 000 tonnini.  Hershey ennustab, et Hiina saab olema 2017. aastaks ettevõtte suuruselt teine turg peale USA-d. India tarbimine on samuti suurenenud: 2010. aastal tarbiti 25 000 tonni kakaod, mis nüüdseks on kasvanud 40 000 tonnini. Ka Brasiilia armastab üha enam kakaod: 2010. aasta 161 000 tonnist on tänaseks saanud 198 000 tonni.

Mida rohkem arenevad riigid jõudu koguvad, seda enam kasvab ka nende isu šokolaadi järele.

Maailm vastab sellele kriisile aga sellega, et šokolaadide koostisesse lihatakse üha enam lisaaineid nagu vanilje, taimerasv ja maitselisandid. Samuti lisatakse šokolaadidesse enam pähklikreemi, pähkleid ja teisi täiteaineid.

Aastatel 1993-2007 oli kakao keskmine hind 1465 dollarit tonni eest; järgmise kuue aasta jooksul kasvas keskmine hind aga 87% 2736 dollarile tonni eest.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960