Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 24. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Guinessi rekord nihutas kombainide tootlikkuse piire

15. augustil püstitati Suurbritannias uus Guinessi rekord viljakoristuses. Kombainiga New Holland CR10.90 koristati 8 tunniga 797,66 tonni nisu.

See ületab enam kui 120 tonniga eelmise rekordi. Eelmine rekord oli Claasi kombaini käes, mis oli suutnud sama ajaga koristada 675,84 tonni vilja. New Holland jõudis selle tulemuseni juba 6 tunni ja 36 minutiga.

Uus rekord saavutati kütusekuluga 1,12 liitrit ühe tonni koristatud teravilja kohta. Koristatud teravilja keskmine niiskusesisaldus oli 16,2% ja ühelt hektarilt saadi keskmiselt 9,95 tonni saaki. Rekordi püstitamisel töötas kombain tootlikkusega keskmiselt 99,7 tonni tunnis.

New Hollandi kombaine müüva ASi Tatoli projektijuht Urmas Oja tunnistab, et rekord on loomulikult üheks müügiargumendiks, kuid juhib tähelepanu, et praktilise poole pealt on nüüd teada, milline on seniste kombainide tootlus ja mis on võimalik saavutada. „Ehk kombaini valikul võime otsustada, äkki saab kahe kombaini asemel ühega hakkama,“ arutles ta.

Eestis on praegu müügil vaid eelmise põlvkonna New Hollandi Rootor kombainid. Rekordi püstitanud CR10.90 jõuab Eestisse müügile järgmisel aastal ja maksab ligikaudu 0,5 miljonit eurot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TULEMUSED: Guinessi rekordi võtmenäitajad

Aeg 8 tundiKoristatud nisusaak 797,656 tonniKeskmiselt tonni/tunnis 99,7Tipptulemus 135 tonni/tunnisKoristatud pindala 80,2 hektaritKütusekulu 1,12 liitrit/koristatud tonni teravilja kohtaKoristatud teravilja keskmine niiskusesisaldus 16,2%Keskmine saagikus 9,95 tonni/hektar

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960