Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Claasi kombainid enammüüdud

2014. aastal müüdi 34 Claasi kombaini. Konekesko Eesti ASi Claasi tootejuhi Marko Mirme sõnul on viimaste aastate Claasi kombainide eduka müügi taga aastatepikkune teavitustöö.

„Põllumehed on teadlikumaks muutunud ja hakkavad aru saama, et kombainide puhul ei taga efektiivsust mitte odavam alginvesteering vaid hoopis see kui suur on tulu ja kulupool päeva lõpuks,“ ütles Mirme. „Edukas kombainide müük on üsna pikk protsess. Esimene eeldus on kvaliteetne toode. Teine väga tähtis asi on müügimeestel toote tundmine, mis tegelikult saab selgeks alles aastatepikkuse kogemusega. Reeglina noored ja rohelised müügimehed selliseid keerukaid masinaid väga hästi ei müü.“

Kombainimüük erineb traktorimüügist

Võrreldes traktorimüügiga on kombainimüügis kaks põhilist erinevust - traktorite müügitempo on kiirem kuna neid on võimalik müüa stabiilselt aastaringi ja teine erinevus on suurem konkurents.

„Traktorite puhul on erinevaid marke palju rohkem. Sellest tulenevalt peab edukas traktorimüüja teadma tegelikult veel rohkem argumente kui kombainide puhul. Lisaks on traktorite kasutamine väga erinev võrreldes kombainidest. Kuna traktorite puhul on kulumine palju intensiivsem, siis olulisemat rolli mängivad lisaväärtused nagu garantii pikkus, hoolduse kvaliteet, asendusmasinate saadavus jne. Samas on traktorid kombainidest odavamad, mistõttu on vahest traktori ostuotsust lihtsam kliendilt kätte saada,“ selgitas müügierinevusi Mirme. „Kombaini puhul reeglina tehakse 5a. liising ja lõppu jäetakse jääkväärtus, et kuumakset optimeerida. Liisingperioodi lõpus siis otsustatakse kas liisingut pikendada või võtta uus masin. Kui soetatakse kombain PRIA investeeringutoetusega siis peab liisingperioodi lõpuks olema kombain ettevõtte omandis. Ehk sellisel juhul ei saa jäägipõhist tagasiostu kohustust perioodi lõppedes müüjale panna. Suuremad ettevõtted kasutavad mõnikord ka lühemat liisinguperioodi, 3 või 4 aastat.“

Kombainide müük 2014. aastal

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960