Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 25. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksa supermarketiketid nõuavad GMO-vaba linnuliha

Saksa supermarketid nõuavad Saksamaa linnulihaühingult (SLÜ), et see peataks GMO-sööda kasutamise nii liha- kui ka munatootmisel alates 1. jaanuarist 2015.

Selle aasta veebruaris teatas SLÜ jätkuks sarnaste organisatsioonide otsustele Inglismaal ja Taanis, et neil tuleb loobuda GMO-vabast söödast. Üle 10 aasta kestnud GMO-vaba sööda kasutamise lõpetamist põhjendati GMO-vaba soja puuduse, saasteohu ja sellega seotud juriidilise ebakindlusega, vahendab Maheklubi.

Saksa supermarketid on pärast arutelu Brasiilia võimudega jõudnud järeldusele, et SLÜ põhjendused ei pea paika – Brasiilia päritolu GMO-vaba sööta on piisavalt, et katta Euroopa vajadus. Üleilmse GMO-vaba liikumise koordinaator Henry Rowlands märkis: „Viimastel aastatel on GMO-tööstus Euroopa edasimüüjaile mütsi silmile tõmmanud. Tervitame uudist, et on hakatud jällegi tarbijate huvide eest võitlema, kes ei soovi GMO-sööda baasil toodetud mune ja liha.“

„Biotehnoloogia- ja linnulihatööstustele vastu astumisega näitavad Saksamaa supermarketid, et tarbijate nõudlust GMO-vaba söödaga toodetud linnuliha järele on võimalik rahuldada ja sellega muuta suuresti kogu tarneahelat vaatamata Monsanto jt survele,“ ütles Ronnie Cummins, Organic Consumers Associationi ja selle Mehhiko haru Via Organica direktor.

Claire Robinson üleilmse GMO-vaba liikumise partnerorganisatsioonist Earth Open Source ütles: „Edasimüüjad peavad kindlustama, et GMO-vaba sööda nõue jõuaks kogu tarneahelat mööda Brasiilia sojaeksportijateni.“ Vandana Shiva Navdanyast lisas: „See on suur samm toidudemokraatia suunas, samuti suunas, et igaühel on õigus otsustada, mida ta sööb ja õigus teada, kuidas see on toodetud.“

SLÜ on supermarketite ja tarbijate survele vastu tulles teinud ettepaneku töögrupi loomiseks, et arutada erinevaid võimalusi, kuid tõsi on, et neid pole palju. GMO-vaba sööda puuduse väite on SLÜ ametlikult tagasi võtnud.

Saksamaa edasimüüjad on viidanud, et järgmise sammuna nõutakse GMO-vaba sööda kasutamist piima, sea- ja veiseliha tootmisel.

2013. aastal kirjutasid paljud supermarketid üle Euroopa alla Brüsseli sojadeklaratsioonile, kus sätestati soov, et ELi tarbijatel ja tootjatel oleks võimalus süüa ja kasutada GMO-vaba soja. Deklaratsioon oli vastuseks mõnede Suurbritannia supermarketite otsusele loobuda nõudest, et nende linnulihaga varustajad söödaksid linde ainult GMO-vaba söödaga.

Allikas: Global GMO Free Coalition

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960