Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Padar: enne 2016. aastat top-up toetuste taastamist loota ei saa

Põllumajandusminister Ivari Padari sõnul sõltub top-up toetuste taastamine valimistest ja enne 2016. aastat seda loota ei saa. Pangad hoiatavad aga, et piimatootjad võivad märtsikuus laenude tagasimaksmisega raskustesse sattuda.

SEB panga laenuportfell põllumeestele on 150 miljonit eurot. Mullusele Vene turu äralangemisele reageeriti operatiivselt ja seni pole laenude tagasimaksmisega hätta jäädud, vahendas "Aktuaalne kaamera".

SEB ettevõtete panganduse valdkonna juht Indrek Julge ütles, et praegu on põllumajanduses selline aeg, kus tegelikult kulusid eriti ei ole, kuna on talvine periood. "Järgmine suurem kuludeperiood tuleb kevadel, siis, kui kevadtöid alustatakse. Samuti said põllumehed kätte oma toetused, mis olukorda ka paremaks tegi," selgitas ta.

Säästud ja aasta lõpu toetused on maetud eelarveaukudesse ning kahjumiga toodetud piim on seni üle elatud. Kevadeni see enam pinnal ei hoia ja prognoosid pole positiivsed.

"Kui augustis oli Vene embargo teema, siis me juba soovitasime klientidel varakult maksepuhkused ära vormistada ja paljud on seda ka teinud," rääkis Swedbank Eesti põllumajandussektori juht Meelis Annus. "Mitte paljud, aga pooled on seda teinud. Osad on oodanud ära toetuse laekumise ja tõenäoliselt tulevad lähikuudel meile panka rääkima, et elada üle suvist perioodi ja ülejäänud tulevad siis pikendama."

Kuri pilk on pööratud riigile, kes on omapoolseid toetusi enam kui 21 miljoniga tagasi on tõmmanud. Kahjuks oli see eelmise valitsuse otsus 2013. aastast, kui ei osatud praegusi olusid ette näha. Ainus leevendus on Euroopa raha.

Põllumajandusminister Ivari Padar ütles, et Eesti on Euroopa Liidust juba saanud lisakompensatsiooni eelmise aasta augusti, septembri ja oktoobrikuu piimahinna languse eest suurusjärgus 6,9 miljonit eurot.

"Selle me maksame välja hiljemalt veebruarikuuks. See on täna töös, need otsused on tehtud," kinnitas ta.

Väidetavalt on piimatoodete ülejääk ja saamata jäänud kasum praegu juba kaks ja pool korda suurem kui novembris.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960