Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 24. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas suvirapsi- ja rüpsi seemneid võib puhtida Modestoga?

Lugeja küsib: Kas 2015. aastal on Põllumajandusamet andnud loa suvirapsi ja -rüpsi seemnete külvieelseks puhtimiseks maakirbu kahjustuste vältimise eesmärgil?

Arvestati asjaoluga, et kogu rapsi ja rüpsi kasvupinnast moodustab suvirapsi külvipind Eestis ca 75%. Suvirapsi- ja rüpsi kahjustab tõsiselt kevadel taimede tärkamise ajal väga aktiivne maakirp, mis massilise leviku korral on võimeline hävitama kogu kultuurtaimiku.

Maakirbu tõrjumine kasvuaegsete insektitsiididega on raskesti teostatav ja muude agrotehniliste võtetega võimatu. Maakirbu söömakahjustuste vältimiseks on kasvuaegsete insektitsiididega kohati vaja pritsida kuni 2 korda päevas. See on töömahukas ja raskesti teostatav ning keskkonnale koormav. Ainus võimalus on maakirbu efektiivseks tõrjumiseks rapsi ja rüpsi seemnete puhtimine insektitsiidsete puhtimisvahenditega, mis hoiavad kirbukahjustused tasemel, mis saaki olulisel määral ei alanda.

Arvestades eelöeldut, on Põllumajandusamet seisukohal, et eriolukorras on taimekaitsevahendi Modesto või Elado FS 480 (400 g/l klotianidiin, 80 g/l beeta-tsüflutriin) turule lubamine õigustatud. Kulunorm on 1,25 l/100 kg seemnete kohta. Külviks ei ole lubatud kasutada pneumaatilist külvikut.

Sarnane menetlus on käimas ka Cruiseri osas.

 

VEIDI TAUSTAINFOT

Euroopa Komisjoni rakendusmäärusega (EL) nr 485/2013 keelati klotianidiini, tiametoksaami ja imidaklopriidi sisaldavate taimekaitsevahenditega töödeldud seemnete kasutamine ja müük. Kuivõrd Euroopa Toiduohutusamet tuvastas, et need taimekaitsevahendites kasutatavad toimeained on mesilastele väga ohtlikud. Ja selle otsuse tulemusel ei tohtinud alates 1. detsembrist 2013. a, lisaks mõningatele teistele kultuuridele ka rapsi (Brassica napus var.oleifera) seemneid, mis on töödeldud taimekaitsevahenditega, mis sisaldasid neid toimeaineid, kasutada ega turule viia, v.a. kasvuhoones kasutatavad seemned. 

30. septembriks 2013. a Põllumajandusamet muutis või tühistas nende taimekaitsevahendite load, mis sisaldasid klotianidiini, tiametoksaami ja imidaklopriidi. Olemasolevate taimekaitsevahendite laovarud tuli kõrvaldada 30. novembriks 2013. a.

2014. aastal andis Põllumajandusamet erandkorras loa nii taimekaitsevahenditega Cruiser OSR (sisaldab tiametoksaami), kui ka Modesto (sisaldab klotianidiini) töödeldud tali- ja suvirapsi seemnete laovarude kasutamiseks 2014. a kevadkülvidel. Otsuse kohaselt oli lubatud neid laovarusid kasutada 120 päeva jooksul alates otsuse andmisest.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960