11. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põld pildis: Sel hooajal jälgime õlleodra kasvatust Tiigi talus

7. mail kogunes grupp taimekasvatajaid Tartumaale, et saada nõuandeid õlleodra kasvatamiseks ning tutvuda Väderstadi uuenenud Rapidi külvikuga.

Kuigi sellele päevale oli planeeritud ka demokülv, tuli põhikülv siiski ära teha varem, sest lubatud ilmastikuolud 7. maiks olid väga kesised ning hea võrdluse saamiseks peaks kogu põld olema samal ajal külvatud.

Syngenta, Väderstadi ja Yara ühine tootmiskatse asub Tartumaal, Uhti külas. Abiks tubli põllumees Kaino Loppi Tiigi Talust, kelle maadel toimetatakse. Külvil oli abiks ka Stokker Agri, kes andis külvitöödeks vajaliku masina - võimeka, kuni 255 hobujõul töötava traktori John Deere 6215R.

Katse eesmärgiks on võrrelda õlleodra sorte - Quench versus konkureeriv sort - ning rakendada mõlema sordi puhul lisaks nii söödaodra kui õlleodra kasvatustehnoloogiaid.

Milliseid töid on seni tehtud?

MullaharimineEelkultuuriks põllul oli nisu. Sügisel teostati mullaharimine tüükultivaatoriga Cultus, harimissügavus 20 cm. Kevadel, ca nädal enne külvi, on põld läbi töötatud kõrrekooreliga Carrier, töösügavus 5 cm.

Sordid, seeme ja külv

Õlleoder Quench külvati 05. mail 2015, konkureeriv sort päev hiljem. Külvisenorm mõlemal 425 idanevat tera m² ehk 205 kg/ha Quenchi ning 227 kg/ha konkureeriva sordi puhul. Külvisügavus 2,5 cm. Mõlema sordi seemned olid puhitud puhtimisvahendiga Celest Trio 060 FS ning mikroväetisega YaraVita Tenso Coktail. 

VäetamineTeostati kombikülv ning koos seemnega viidi mulda ka väetis YaraMila 18-8-16+S, B, Mg, külvisügavuseks 5 cm. Õlleodra puhul väetusnormiks 350 kg ha (N tegevaines 63 kg/ha) ning söödaodra puhul 400 kg/ha (N 72 kg/ha). Tavapärasest veidi suurem väetusnorm on valitud mullaproovide tulemusele toetudes, arvestades muuhulgas saagiga eemaldatavaid toitaineid. Saagieesmärgiks väetamisel on õlleodra tehnoloogias saak 5 t/ha ning söödaodra puhul 6 t/ha.

Kuidas õlleoder Quench tootmispõllul tärkab ja kasvab ning milliseid probleeme tuleb hooajal lahendada, seda saate iganädalaselt jälgida nii meie veebis, kui Syngenta ajaveebis "Põld pildis".

 

 

 

Autor: Jaanika Mirka

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960