4. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tammejuure talu köidab kanepi mitmekülgsus

Suure-Lähtru külas asuvas Tammejuure mahetalus kasvab juba kuuendat aastat õlikanep, millel narkootilist toimet ei ole ja mille kiud ei sobi tekstiili valmistamiseks..

Saagu üks kohe selgeks, kanepit on kolme sorti – narkootiline kanep, õlikanep ja tekstiilikanep. Läänemaal Suure-Lähtru külas asuvas Tammejuure mahetalus kasvab juba kuuendat aastat õlikanep, millel narkootilist toimet ei ole ja mille kiud ei sobi tekstiili valmistamiseks. Sellegipoolest on aastate jooksul tallu helistanud ja kohalegi tulnud mitmed mõnuaine huvilised. Mõned neist on koguni salaja talu põldudelt kanepit kaasa niitnud lootuses, et see ikka naudingu tekitab. Paraku on tulnud neil pettuda.

Juba vanade eestlaste toidulauale kuulunud kanepi elutsükkel algab aprillis või mais, kui kannatab seemneid külvata. Õlikanepi taimed kasvavad meetrikõrguseks ning helerohelisi õisi täis kanepipõld lõhnab vängelt. Pole siis ime, et see meelitab uudistajaid ligi.

Kasvatamisega kaasneb risk

Peretütar Karin Kuusemaa selgitab, et kanepi kasvatamisega kaasneb alati risk, sest taim kasvab ebaühtlaselt. „Kanepi saagikus on väike, sest kui osa seemneid on valmis, siis teine osa taimest on alles toores. Ja kui septembri lõpus või oktoobri esimesel poolel saaki koristada, siis on paljud seemned maha varisenud või lindudel ära söödud. Kolmandikust saagist jääb tihti ilma, maksimumi ei saa kunagi, kuid selline ongi mahepõllumajandusliku tootmise eripära“ tõdeb ta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanepi lõikus toimub septembri lõpus või oktoobri alguses. Foto: Tammejuure talu

Suure-Lähtru mõisa endistes hoonetes tegutsevas talus kasvatatakse peale kanepi ka nisu, kaera, hernest ja rüpsi, millest valmistatakse rüpsiõli, samuti tegeletakse metsandusega. Talutöödes lööb kaasa kogu pere – isa Teet, ema Anita, tütar Karin, poeg Kaupo, teine tütar Kairi ja ka pere noorimad lapsed Kalev ja Kaire. „Kõik teevad kõike, näiteks minulgi on traktori juhiluba,“ kiidab Karin, kes tegeleb peamiselt siiski kanepitoodetega.

Maaelul on tulevikku

Turundust õppinud Karin elas ja töötas aastaid Tallinnas, kuid süda kutsus teda ikkagi kodutallu tagasi. „Maal elamine ja ettevõtlus tundusid enda arendamiseks huvitavad. See ei tähenda, et ma ei saanud linnas hakkama, vaid ma leian, et mahepõllumajandusega tegelemine on trendikas ja sellel on tulevikku,“ usub Karin. Tallu plaanib naasta ka tema Eesti Maaülikoolis magistrikraadi omandav vend Kaupo. „Meile meeldib see, mida me teeme, meie töö on meie hobi,“ on Karin enda ja venna üle uhke.

Tammejuure talu pererahvast köidab kanepi mitmekülgsus ning oma toodete suurimad fännid on nad ise. Nagu öeldud, teevad naised kanepiõliga juuksemaski ja Karin kasutab seda meigieemalduseks. Pere lemmikmagustoit on kanepikreem, millesse kuuluvad kohupiimapasta, vahukoor, kanepijahu, suhkur, puuviljad ja marjad. Kanepijahu lisatakse kotlettidele ning salatikastmed valmivad kanepiõlist. „Ma ei ole enam nii tihti haige kui varem ja allergiatest on meie pere ka lahti saanud,“ usub Karin kanepi tervistavasse toimesse.

TASUB TEADA

Kanepiseemned - lisa leivatainasse, küpsetistele, salatisse, pudrule, müslisse, smuutidesse. Seemnetest valmistatud lõõgastav ja rahustav tee on hea õhtune jook.

Kanepiõli - seemnetest pressitud külmpressiõli sisaldab rohkesti oomega-rasvhappeid (3 ja 6), naturaalseid antioksüdante, klorofülli, mineraalaineid (kaalium, magneesium, kaltsium, raud) ja vitamiine (B-grupi vitamiinid, E-vitamiin).

Tugev looduslik antidepressant, hea südamele, vähendab kolesteroolitaset, veresoonte lupjumist, kaitseb nahka vananemise eest, antibakteriaalne ja põletikuvastane, soodustab kudede taastumist, leevendab aknet, toidab ja niisutab nahka.

Avatuna säilib külmikus kaks kuud. Ei sobi kuumutamiseks.Kasuta salatikastmeks, lisa smuutisse või jogurtile, tarvita niisama lusikatäis päevas või kasuta nahahoolduseks.

Kanepijahu - valmib õli pressimise järel seemnekestadest ja nendesse jäänud sisust ning sisaldab veel vähesel määral kanepiõli ja rohkelt seedimisele kasulikke kiudaineid.

Gluteenivaba, pähklise maitsega hea proteiiniallikas. Kasuta kastmetes, lisa jogurtile ja smuutisse, kotlettidele, küpsetistesse.

Autor: Agnes Männiste

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960