Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 5. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vene impordikeeld puudutab Saaremaa kalandust vähe

Eesti kalapüügiühistu tegevdirektor Mart Undrest ütles Saarte Häälele, et Venemaa poolt kalatoodetele kehtestatud impordikeeld mõjutab Saaremaa kalandust üpris vähe.

“Saaremaalt viimasel aastal mingeid müstilisi koguseid Venemaale enam ei läinud,” ütles Undrest, kelle sõnul oli venelastega ainsana ärisuhetes VRHL, kes saatis idanaabritele vürtsikilu. Sellega on nüüd kõik. Kui senimaani oli veel mingigi väljund Venemaale olemas, siis tänasest enam mitte,” tõdes ta.

Undrest möönis, et üldiselt olid siinsed kalandusettevõtted võimaliku impordikeeluga arvestanud ja üllatusena tuli see vähestele.

Kalatööstusele antud surmahoobiks on Undresti hinnangul seda siiski veel vara nimetada ja ka võimalike koondamiste kohta on veel vara midagi öelda.

Suurematest turgudest saab nüüd kalatooteid müüa veel vaid Ukrainasse, kuna kinni on ka Valgevene ja Kasahstan. “Suureneb kala osakaal, mis müüakse loomatoiduks või kalajahuks. Seda ei töödelda ega lossita siis enam Eestis. Aga veel ei oska ennustada, kuidas see kõik lõpuks välja mängib, eks aeg näitab,” ütles Undrest..

Kui Lätist tuli juba uudis ühe konservitehase suveks sulgemisest, siis Eesti tehaste vangerdused selguvad Undresti hinnangul pigem sügisel. “Mis saama hakkab, selgub septembris-oktoobris. Laod on osal peaaegu tühjad, teistel servani täis,” sõnas ta.

Vene Föderatsiooni fütosanitaarjärelevalveamet edastas eile veterinaar- ja toiduametile Eesti kalatöötlemisettevõtete mais toimunud kontrollimise raporti ja otsuse, mille kohaselt keelatakse Eesti kalatoodete sissevedu Venemaale.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960