Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 4. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa kavatseb keelustada ka kala transiidi Balti riikidest Kasahstani

Venemaa toiduohutuse järelevalveamet Rosselhoznadzor kavatseb keelata kala transiidi Baltimaadest Kasahstani.

Rosselhoznadzori juht Sergei Dankvert ütles, et Venemaa ametnikud kavatsevad asja arutada Kasahstani kolleegidega ning konsultatsioonid algavad neljapäeval. "Aga tõenäosus, et me keelustame transiidi Baltimaadest, on väga suur," ütles Dankvert Interfaxile.

Dankverti väitel jääb osa transiidina veetavast kalast, sealhulgas Norra omast, Venemaale. "Skeem on teada: selle kala vormistavad Läti ja Eesti, justkui see on toodetud nende juures. Seejärel jäävad autod justkui Kasahstanile mõeldud toodanguga Venemaale, aga dokumendid vormistatakse Kasahstanis."

"Pealegi me ei tea, kui ohutu see toodang on," lisas ametnik.

Vajadus sellise keelu järele on seotud ka sellega, et alates 4. juunist keelustab Venemaa kala ja kalatoodete sisseveo Eestist ja Lätist. "Kui kehtestame toodangu tarnetele keelu, siis on vaja piirata ka selle transiiti, muidu see [kala] niikuinii satub meie turule," rääkis Dankvert.

Venemaa järelevalveametkond teatas hiljuti väidetavatele süsteemsetele rikkumistele viidates, et 4. juunil peatatakse kalatoodete tarned Eestist ja Lätist Venemaale.

Kalatööstus sai tõsise löögi möödunud aasta augustis, kui Venemaa kehtestas Euroopa Liidu kalale impordikeelu. Päris kõiki kalatooteid embargo siiski ei puudutanud. Nimelt sai Eesti endiselt Venemaale müüa kalakonserve ja vürstikilu.

Eesti veterinaar- ja toiduameti juht Ago Pärtel ütles, et seni on Vene kolleegidelt laekunud info üldsõnaline ning ta peab etteheiteid otsituteks.

Näiteks on tema sõnul kummastav, et kui seni on oldud Eesti laborite kvaliteediga rahul, siis nüüd leiti, et Euroopa akrediteerimissüsteem pole sobiv.

 

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616