Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kalatooted võivad sattuda Venemaa impordikeelu alla

Vene veterinaarameti inspektorid tõid pärast Eesti ja Läti kalatööstuste inspekteerimist välja mitmeid puudusi, mistõttu ähvardab Eesti ja Läti kalatooteid Venemaal impordikeeld.

Eelkõige kaotaks keelu tõttu kalakonservide ja vürtsikilu müüjad, sest teistele toodetele kehtivad piirangud juba tänagi. Eesti veterinaarameti hinnangul on Vene kolleegide etteheited otsitud, vahendab ERRi uudisteportaal..

Kalatööstus sai tõsise löögi möödunud aasta augustis, kui Venemaa kehtestas Euroopa Liidu kalale impordikeelu. Päris kõiki kalatooteid embargo siiski ei puudutanud.

Nimelt on Eesti endiselt Venemaale müünud kalakonserve ja vürstikilu, kuid see võib aga varsti muutuda, sest hiljuti Eestit ja Lätit külastanud Vene inspektorid tõid välja puudused, mis võivad viia kalatoodete impordikeeluni.

Venemaa veterinaarameti pressiosakonna juhtaja Aleksei Aleksejenko sõnul viitavad inspektsiooni tulemused tõsistele puudujääkidele.

"Nädala lõpus plaanime pidada Eesti ja Läti kolleegidega telefoni teel läbirääkimisi," ütles Aleksejenko, kes lisas, et Vene pool võtab otsuse impordikeelu suhtes vastu arvatavasti järgmisel nädalal.

Eesti veterinaar- ja toiduameti juht Ago Pärtel ütleb, et seni on Vene kolleegidelt laekunud info üldsõnaline ning ta peab etteheiteid otsituteks. Näiteks on tema sõnul kummastav, et kui seni on oldud Eesti laborite kvaliteediga rahul, siis nüüd leiti, et Euroopa akrediteerimissüsteem pole sobiv.

"Eelmise aasta augustist kehtestati Euroopa Liidu ülesed sanktsioonid ja mingitel kummalistel põhjustel kalakonservid unustati sealt tollikoodide nimistust välja - eks nüüd tuldi seda viga siis parandama," arvas Pärtel.

Eesti Kalaliidu juhataja Valdur Noormägi sõnul on tootjad arvestanud, et Venemaa turus ei saa kindel olla, mistõttu on riskid hajutatud.

Noormägi ütles, et Eestis kalatööstustest puudutaks impordikeeld kõige rohkem ettevõtet Maseko, kes viib kalakonserve välja.

"Aga ka nemad on oma turud ära jaotanud. Näiteks uus turg on Jaapan, kuhu läheb täpselt see sama sprott," ütles Noormägi, kes lisas, et Jaapanis on väga suur nõudlus, mida Eesti kalatööstus ei suuda hetkel rahuldada.

 

 

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616