Autor: Mait Kraun • 12. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: teraviljade hinnad hakkasid uuesti langema

Sojaubade turul sellel nädalal vastakad numbrid; suhkru hinnad kuue aasta madalaimad; valuutakõikumine viis alla kakao- ja kohvihinnad jne.

Teraviljade hinnad hakkasid uuesti langema

Teraviljade hinnatõusule panustajatel "võib olla tuul tiibades, aga see ei puhu väga kõvasti," ütles maaklerfirma RJ O'Brieni analüütik Richard Feltes.

Nädala lõpus vedasid nisu hinda alla USA põllumajandusministeeriumi andmed, mille kohaselt oli USA nisueksport eelmisel nädalal 376 700 tonni.

Kuigi ekspordinumbrid on paranenud, ütles Feltes, et müügiandmed on hoopis kesised, sest suur osa ekspordist moodustas vana saak, mis müüdi koos uue saagiga.

Tema sõnul olid uue saagi müüginumbrid tegelikult leiged ja see põhjustas ka hinnalanguse.

Nisu kõige populaarsema futuuri hind Chicago börsil kukkus 3,95 protsenti ja buššel maksab 5,04 dollarit. Jahvatatud nisu (milling wheat) detsembrikuu futuuri hind odavnes Euronext turul 2,3 protsenti 180,25 dollarini tonnist. Septembrikuu futuuride hinnad kukkusid eile lausa 2,4 protsenti, vaatamata sellele, et eksport ulatus sellel nädalal turgude jaoks positiivse 478 000 tonnini.

Kaera hind tõusis 2,26 protsenti ja üks buššel maksab 2,5975 dollarit. Töötlemata riisi hind kukkus 0,55 protsenti ja üks kvintal maksab 9,87 dollarit. Maisi hind kukkus 1,92 protsenti ja buššeli hind oli neljapäeva õhtuks 3,56 dollarit.

Sojaubade turul sellel nädalal vastakad numbrid

Sojaubade hinnale mõjusid halvasti Brasiilias tulnud andmed, mis näitasid, et oodatav koristatud sojaubade saak ulatub 96 miljoni tonnini. USA põllumajandusministeeriumi varasema hinnangu kohaselt oli saak 94,5 miljonit tonni.

Teisalt mõjus hinnale hästi USA eksport, mis oli vana saagi puhul 164 000 tonni kuus ja uue saagi puhul 389 300 tonni kuus. See number ületas veidi analüütikute ootusi. Kokkuvõttes jäid napilt peale negatiivsed turujõud ja hind langes nädalaga 0,68 protsenti 9,4 dollarini buššelist.Samas tuntakse muret, et USA sojaubade eksport on järgmisel hooajal normaalsest madalam ja selle põhjustab Hiina väiksem nõudlus.

Darell Holaday Country Futuresist ütles, et Hiina nõudlus sojaubade vastu on võrreldes eelmiste aastatega jahtumas.

Holaday arvates on USA ekspordiootused hindade jaoks "väga negatiivne signaal." Sojaubade hinnad on seega keskpikas perspektiivis veel surve all.

Suhkru hinnad kuue aasta madalaimal tasemel

Suhkru hinnad kukkusid kuue ja poole aasta madalaima tasemeni. Peamiseks põhjuseks võib pidada Brasiilia reaali volatiilsust.

Brasiilia keskpank on lubanud võidelda inflatsioonimääraga, aga intressimäärade tõstmine on raskendatud, sest see vähendaks omakorda juba niigi kesist majandusaktiivsust.

See on pannud riigi rahaühiku reaali tugevalt kõikuma. Neljapäeva hommikul kukkus reaali väärtus vahepeal 1,6 protsendi võrra, mis on valuuta kohta suhteliselt suur odavnemine.

See tekitas olukorra, kus kauplejad hakkasid pehmeid tooraineid müüma, seal hulgas suhkrut. Valuuta tõttu kukkus suhkru hind neljapäeval 3,1 protsendi võrra 11,64 sendini naelast (0,45 kg). See on madalaim tase alates 2009. aastast.

Sucden Financiali analüütik Nick Penney ütles, et "hetkel mõjutavad suhkru hind rohkem valuutakõikumised kui turu põhinäitajad."

Penney sõnul on tõenäoline, et hinnad võivad langeda 11,5 sendi toetustasemeni.

Valuutad viisid alla ka kakao- ja kohvihinnad

Odavam reaal põhjustas ka kohvi hinnalanguse. Juulikuu arabica kohvi hindade futuurid kukkusid neljapäeval 3,4 protsenti 131,8 sendini naelast, mis on kuue päeva madalaim tase. Nädalaga kukkusid hinnad kokku 3 protsenti.

Hiljuti teatas Brasiilia kohvi suurtootja Cooxupe, et nende toodang ulatub 4,6 miljoni korvini. Eelmisel aastal oli sama näitaja 4,2 miljonit korvi.

Kakao juulikuu futuuride hind kukkus 1,1 protsendi võrra 3094 dollarini tonnist, sest kardetakse, et kõrgemad hinnad vähendavad nõudlust, ütles analüütik Judith Ganes-Chase. Kakao hindadele mõjub survestavalt ka USA dollari tugevus.

Aprillist alates on kakao hinnad tõusnud üle 10 protsendi. Viimase kuu jooksul on hinnad stabiliseerunud 3100 dollari juures tonnist.

Nafta hinnalangus vähendab Kanada toodangut

Ootuste kohaselt ulatuvad investeeringumahud Kanada tõrvaliivadesse sellel aastal 23 miljardi dollarini, mis on 30 protsenti vähem kui eelmisel aastal. Madal naftahind ja vaidlused torujuhtmete üle hoiavad suuri kulutusi nõudvaid projekte tagasi.

Teisipäeval avaldatud raportis ütles Kanada Naftatootjate Liit, et riigi üleüldine tootmine ulatub 2030. aastaks 5,3 miljoni barrelini päevas. Võrreldes eelmise aastaga on prognoosi vähendatud 1,1 miljoni barreli võrra.

"Kanada naftatööstus on silmitsi riskide ja väljakutsetega, mida on tekitanud suure pakkumise tõttu muutunud turustruktuur ja sellest tulenenud madalamad hinnad," ütles Kanada Naftatootjate Liit oma iga-aastases ülevaates.

Vaatamata väljakutsetele ootab organisatsioon, et Kanada tõrvaliivade sektor võiks pikas perspektiivis siiski kasvada. Raporti kohaselt peaks tõrvaliivadest toodetava nafta maht ulatuma 2030. aastaks 4 miljoni barrelini päevas.

WTI (USA) toornafta hind tõusis ühe nädalaga 4,25 protsenti 60,49 dollarini barrelist. Tõusule aitasid kaasa andmed, mis näitasid, et varundatud nafta hulk on oodatust väiksem. Brent (Põhjamere) toornafta kukkus aga 1,87 protsenti ja barrel maksab 64,86 dollarit.

Viimastel nädalatel on naftahinnad stabiliseerunud 60-65 dollari juures. Mitmete analüütikute sõnul on see hinnatase, millest kõrgemale tõustes hakatakse tootmist jälle märkmisväärselt suurendama. Seega prognoositakse, et hinnad praegustelt tasemetelt kiiret tõusu ei jätka. Jaanuaris olid naftahinnad 45 dollari juures.

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960