17. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ülenurmes toimus Viss 2015 ning mõisa- ja talupäev

Teisipäeval, 16. juunil, toimus Eesti Põllumajandusmuuseumis juba 26. korda lehmade näitus-konkurss Viss 2015.

99 lehma 22 farmist

Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu tõuraamatu ja aretusosakonna juhi ning ürituse korraldaja Tõnu Põlluääre sõnul on ürituse üheks peamiseks eesmärgiks näidata aretustöö arengut, sest areenil kõnnivad ju mitmete pullide tütred, keda saab võrrelda oma karja lehmadega. Samuti on selline üritus hea võimalus tuua vaheldust igapäevasesse rutiini. Sellel aastal oli näitusele kokku toodud 99 lehma 22 farmist üle Eesti. Kokku hinnati visse kolmes erinevas kategoorias – esmaspoeginud, noored ja täiskasvanud lehmad.

„Näituse üheks peamiseks koostööpartneriks on Põllumajandusmuuseum, kellega on alati olnud väga meeldiv ning sujuv koostöö. Juba neljandat aastat on üritus nii punasele kui ka holsteini tõule koos, muuseumi areenil, kuhu see üritus väga hästi sobib,“ ütles Põlluäär. Lisaks muusemile on üritust toetamas ka palju teisi sponsoreid, kelle panus on anda loomaomanikele enda firma tooteid, kinkekaarte jms.

Kohtunik Šveitsist

Sel aastal hindas visse Stefan Widmer Šveitsist. Widmner on kohtunikuna Eestis käinud sama ürituse raames ka 2007ndal aastal. „Widmeri näol on tegu inimesega, kellel on pikaajaline rahvusvahelise kohtunikutöö kogemus,“ lausus korraldaja. Lisaks Widmerile oli üritusel külalisi nii Saksamaalt kui ka Türgist. Samuti ei puudunud huvi kohalike poolt.

Siseareen ning rohkem loomi

Tõnu Põlluääre sõnul on võimalik alati areneda, kuid küsimus seisneb selle tarviduses. Tema arvates võiks olla rohkem lehmi ning omanikke, kuid seda on  kohati raske teostada, kuna farmides on inimestel käed-jalad tööd täis. Seega lisakoormusena võtta endale kanda ka näituse kohustus, võib mõne ettevõtte jaoks käia üle jõu, sest igaüks ei tule lehma õpetamisega toime, kuna see võtab päris palju aega. Samuti on Põlluääre üheks sooviks ühel päeval viia üritus siseareenile, kus me ei sõltuks enam nii palju ilmastikust ning samuti võiks olla asukoht enamikele näitusel osalejatele natuke ligemal. Praegu on kõige kaugemad tulijad Läänemaalt Nigula Piim OÜ-st, Raplamaa Kehtna Mõisa OÜ-st ja Harjumaa Remmelgamaa OÜ-st. „Samas, kes tahab tulla, see tuleb igalt poolt,“ oli Tõnu Põlluäär optimistlik.

Vaata fotogaleriid

Viss 2015
Foto: Diana Salf

Autor: Diana Salf

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960