Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 1. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimaturu langus on jätkunud

Piimaturu olukord on alates möödunud aasta suvest püsinud pingeline. Halvenenud turukonjunktuur ja Venemaa poolt möödunud aasta augustis kehtestatud impordipiirangud viisid Eesti keskmise piima kokkuostuhinna järsu languseni.

Käesoleva aasta aprillis Eesti tootjatele makstav piima kokkuostuhind on aasta võrdluses EL liikmesriikidest kõige rohkem langenud (-33%). Kui veel aasta tagasi ulatus Eesti piimatootjatele makstav kokkuostuhind EL keskmise tasemeni, siis tänavu mais oli piima kokkuostuhind Eestis EL keskmisest üle 20% madalam. Eesti tootjatest veelgi vähem makstakse aga Leedu ja Läti piimatootjatele.

EL piimatoodete hinnad

Või ja lõssipulbri hinnalangus sai alguse möödunud aasta kevadel ning peatus alles käesoleva aasta alguses. Euroopa Komisjoni andmetel tõusis ELi või hind käesoleva aasta algusest kuni märtsini ligi 16% ja lõssipulbri hind üle 17%. Märtsi algusest alates on aga hinnad taas langenud ning lõssipulbri hind oli 21. juuniga lõppenud nädalaks langenud tagasi aasta alguse tasemele.

Ka või hind on märtsi algusega võrreldes ca 9% madalamal tasemel, kuigi viimastel andmetel on EL keskmine või hind natuke tõusnud.

Aasta võrdluses oli 21. juuniga lõppenud nädalal või hind võrreldes eelmise aasta sama ajaga ca 11% madalam (313 EUR/100 kg) ja lõssipulbri hind ca 37% madalam (180 EUR/100 kg). Sarnane areng on toimunud ka teiste toodete osas.

Piimapulbri eest maksti 21. juuniga lõppenud nädalal ELi keskmisena 239 EUR/100 kg, mida on aasta varasema sama ajaga võrreldes 28% vähem. Edam juustu hind on aasta võrdluses 21% langenud (252 EUR/100 kg) ja vadakupulbri hind on aasta tagusest ajast 24% odavam (76 EUR/100 kg). Kokkuvõttes võib märkida, et EL piimatoodete hinnalangus on  viimastel nädalatel jätkunud, erandiks vaid või ja cheddar juustu hind.

 

 

 

 

 

 

 

 

Joonis: EL keskmised piimatoodete hinnad kuni 21. juunini 2015 (allikas: Euroopa Komisjon)

Allikas: EPKK infoleht .

 

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960