Autor: Mait Kraun • 29. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Poola toit leidis kiiresti Vene turu asemel uued kliendid

Poola on pärast Moskva kehtestatud toiduimpordi keeldu suutnud kiiresti kohaneda ja müüb oma tooted Prantsusmaale ja teistesse riikidesse.

Kusjuures kogu kaotatud turg on tasa tehtud, vahendab Bloomberg.

Poola toidueksport tõusis eelmisel aastal 4,5 protsendi võrra 21,3 miljardi euroni, selgub BGZ BNP panga kokku pandud andmetest. Müük Venemaale kukkus 30 protsenti, aga langust kompenseerisid Prantsusmaa (kasv 23 protsenti), Belgia (kasv 19 protsenti) ja Itaalia (kasv 8 protsenti), teatati raportis.

Venemaa kehtestas eelmise aasta augustis Euroopa Liidu liikmesriikidele osalise toiduimpordi keelu. See kannustas korraldama aga erinevaid kampaaniaid, mis propageerisid kodumaise toidu tarbimist ja kaupade teistele välisturgudele müümist. Impordikeeld ei omanud nii suurt mõju nagu kardeti, sest Poola impordib vaid 4 protsenti oma põllumajandussaadustest Venemaale.

Poola müüs rohkem kaupu ka riikidele nagu Valgevene ja Serbia, mis võisid need kaubad eksportida omakorda Venemaale, öeldi raportis.

Prognoositakse, et Poola toidueksport tõuseb 2015. aastal 8 protsenti – peamiselt tänu hinnatõusule, ütles BGZ BNP peaökonomist Dariusz Winek. Ta lisas, et kui Venemaa loobub toiduimpordi keelust, ei tohiks Poola tootjatel olla mingeid probleeme turuosa tagasi võitmisega.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960