Euroopa piimatootjad tulevad tänavatele

Briti farmeritel on madalatest piimahindadest nii kõrini, et nad tõid lehmad randa protestile kaasa, vahendab Bloomberg.

Belgias põletasid farmerid kumme ja blokeerisid traktoritega teid. Prantsusmaal on asi nii kaugele läinud, et tootjad seavad Saksamaa ja Hispaania piiri äärde üles kontrollipunkte, kus proovitakse takistada juustu importivaid veoautosid.

Vaid mõned kuud pärast seda, mil Euroopa Liit loobus piimatootmistkvootidest, on kaupa juba kõvasti üle ja mitmed farmerid on pankrotistumas. Euroopa Liidu piimahinnad on kukkunud 5 aasta madalaima tasemeni, sest maailmas on ülejääk ja nõudlus on vähenemas. Hiina vähendab ostmist ja Venemaa, kes oli kunagi Eli suurim või- ja juustoostja, peatas eelmisel aastal sanktsioonide tõttu impordi.

„Me oleme jõudmas täielikku katastroofi,“ ütles proteste organiseeriva Farmers for Actioni juht David Handley. „Hinnad ei kata tootmiskulusid.“

Eli näidik, mis jälgib piima, juustu ja munade tarbijahindu, on kukkunud viimase aasta jooksul 2,1 protsenti. Koorimata piima jaemüügi hind kukkus Prantsusmaal eelmisel aastal 5,6 protsenti, selgub viimastest valitsuse andmetest.

Global Dairy Trade indeks, mis järgib maailma piimahindasid, kukkus 4. augustil toimunud kauplemissessiooni ajal 9,3 protsenti. Viimati tõusis GDT indeks selle aasta märtsi alguses.

Jaga lugu:
Seotud lood

Põllumajandus.ee suurtoetajad:

PÕLLUMAJANDUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad põllumajanduse uudised igal nädalal enda postkasti.

Põllumajandus.ee toetajad:

Meelika Sander-Sõrmus
Meelika Sander-Sõrmuspollumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Ana Tilkson
Ana TilksonReklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150