Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vooru farmis on sigade hävitamine lõpule viidud

5. augustil diagnoositi HKScan Estonia Vooru farmis sigade Aafrika katk, mille tulemusel läks hukkamisele 2149 siga. Koostöös Veterinaar- ja Toiduametiga (VTA) kõik Vooru nuumafarmis olnud sead gaasitati ja korjused viidi loomsete jäätmete käitlemise tehasesse Väike-Maarjas. Varutud sigade jõusööt ning saepuru lähevad utiliseerimisele.

„Tegemist on väga ränga juhtumiga HKScan Estonia jaoks ning 2149 sea hävitamine ei tulnud meile kergelt,“ ütles HKScan Estonia juhatuse esimees Teet Soorm. „Eelkõige soovin tänada meie töötajaid, kes pidid selle läbi elama, VTA-d professionaalse ja kiire töö eest ning kohalikku Päästeametit, kes aitas nõu ja jõuga,“ lisas Soorm.

Hävitamistöödega tehti algust koostöös VTA-ga reede hommikul ning tööd lõppesid pühapäeva hilistel õhtutundidel. VTA organiseeris omalt poolt kohapeale tehnika, lisatööjõu, töövahendid, toitlustuse, ühekordsed riided ning desovahendid. Lisaks aitas kohalik Päästeamet gaasitamisprotsessiga. Loomsete jäätmete käitlemise tehasesse Väike-Maarjas toimetati 7 koormatäit hävitamisele läinud sigu.

„Edasi lähevad Vooru nuumafarmi hooned ning farmi ümbrus puhastusse ja desinfitseerimisele ning peale seda peavad hooned seisma tühjana 40 päeva. Soovime VTA poolt tänada HKScan Estonia töötajaid ning teisi partnereid abi ning kiire tegutsemise eest,“ ütles VTA peadirektor Ago Pärtel.  „Antud protsess ei ole kerge ning siinkohal tuleb kõigile seakasvatajatele südamele panne, et bioohutusmeetmeid peab rangelt järgima ning lisaks tuleb pidevalt oma töötajatele ning koostööpartneritele olukorra tõsidust selgitada,“ lisas Pärtel. 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960