Autor: Mait Kraun • 23. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailmabörs: piimahinnad hakkasid lõpuks tõusma

Nädala börsil: kuuma ja kuiva ilma mõju Euroopas oodatust väiksem; Saksamaal ja Suurbritannias korralik nisutoodang, teraviljade hinnad stabiliseerusid pärast šokki, piimahinnad hakkasid lõpuks tõusma; nafta hinnad on kahe kuuga kukkunud 30%.

Kuum ja kuiv ilm nisu märkimisväärselt ei mõjutanudKuuma ja kuiva ilma kartused on vaibunud ja Euroopas oodatakse suhteliselt head nisusaaki.

Enamus turuosalisi prognoosib Prantsusmaale rekordilist nisusaaki. Riik on ka suurim nisueksportija Euroopa Liidus. Samuti tõusevad ootused ka Suurbritannia ja Saksamaa osas, kes on Euroopa Liidus nisu kasvatamise osas suuruselt teisel ja kolmandal kohal.

Neljapäeval tõstsid Strategie Grains analüütikud Prantsusmaa pehme nisu toodanguprognoosi 1 miljoni tonni võrra 38,7 miljoni tonnini.

Tundub, et Prantsusmaa nisu on kuiva ja kuuma ilma edukalt üle elanud. Nisusaak on sisuliselt juba koristatud ja ilm ei ole saagikust märkimisväärselt mõjutanud. Tõenäoliselt oli vili kuuma ajal arengufaasis, kus see enam nii suurt rolli ei mänginud.

„Pehme nisu saagipotentsiaal on olnud suurepärane. Kuna kuuma ilma ajal oli vili füsioloogiliselt juba praktiliselt küpseks saanud, siis kõrged temperatuurid avaldasid oodatust väiksemat mõju,“ ütles Strategie Grains.

Ka Saksamaal ja Suurbritannias korralik toodang

Saksamaa Farmide Assotsiatsioon tõstis toodanguprognoosi aga 0,27 miljoni tonni võrra 25,7 miljoni tonnini. Rapsiseemnete toodanguprognoosi tõsteti riigis 0,1 miljoni tonni võrra 4,91 miljoni tonnini.

Maisitoodangu prognoosi hoopis vähendati 3,91 miljoni tonnini. Veel juulis prognoositi maisitoodanguks 4,64 miljonit tonni.

Suurbritannias on praeguseks aga koristatud 10 protsenti talvenisust ja tundub, et saagikus on hea. Konsultatsioonifirma ADAS ütles, et esialgu oodatakse 7,9-8,1 tonnist saaki hektari kohta. See on vähem kui eelmine aasta, mil saak oli 8,6 tonni hektari kohta, aga tegemist oleks siiski paremuselt neljanda aastaga.

Optimistlikud toodanguprognoosid on toidunisu hinna viimastel nädalatel Euronext turul kukkuma pannud. Nii ka see nädal – hind langes 3 protsendi võrra 177 euroni tonnist.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rapsiseemnete hind odavnes aga 2,3 protsenti ja tonn maksab 367,5 eurot. Linnaseodra hind jäi 214 euro juures samaks.

USAs teraviljade osas suuri hinnaliikumisi ei olnud. Nisu odavnes 0,44 protsenti 4,99 dollarini buššelist. Kaera hind langes 0,4 protsenti 2,38 dollarini buššelist ja sojaubade hind kukkus 1,2 protsenti 9,07 dollarini buššelist.

Sojaubade hinnalanguse põhjustas India, kes teatas, et sojaubade külipind on tõusnud sellel hooajal 12 miljoni hektari võrra.

 

 

 

 

 

 

 

 

Töötlemata riisi hind kallines 1,5 protsenti ja kvintal maksab 11,84 dollarit.

Eelmisel nädalal hakkasid teraviljahinnad USAs järsult langema, sest USA põllumajandusministeerium (USDA) tõstis ootamatult mitme teravilja toodanguprognoose.

Turud ootasid hoopis prognooside mõõdukat kärpimist, mis tähendas, et hinnad tegid eriti järsu languse. Mitmed põllukultuurid odavnesid ühe päevaga 5-6 protsenti.

Piimahinnad hakkasid lõpuks tõusmaTundub, et vabalanguses olnud piimahinnad on lõpuks põhja leidnud. Piimahindasid järgiv Global Dairy Trade (GDT) indeks tõusis teisipäeval lausa 15 protsenti.

Uus-Meremaa piimatootjaid ühendava ettevõtte Fonterra korraldatud oksjonil tõusis piimapulbri hind eelmise oksjoniga võrreldes lausa 19 protsenti. Veevaba piima hind kallines aga 27 protsenti.

Viimati tõusid GDT oksjonil piimahinnad märtsis. Alates märtsist kukkusid hinnad kümnel oksjonil järjest. GDT oksjonid toimuvad keskmiselt iga kahe nädala tagant.

 

 

 

 

 

 

 

Pakkumine vähenebTurgude meeleolu on muutnud suuresti Fonterra, kes teatas, et edaspidi on oksjonitel piimapulbrit vähem saada.

18. augustil toimunud kauplemissessiooni ajal pakkus Fonterra plaanitud 27 500 tonni asemel 18 000 tonni piimapulbrit.

Fonterra tegevjuht Theo Spierings ütles, et vaatamata hinnatõusule püsib nõudlus jätkuvalt nõrk ja piimahindade järsku taastumist ei ole oodata. Samas võib eeldada, et pakkumise kasv jätkub aeglustumist ja aasta-kahe perspektiivis peaks hinnad hakkama taastuma.

Nafta hinnad kukuvad edasi

USA toornafta hind oli neljapäeva pärastlõunaks kukkunud 40 dollari lähedale. Tegemist on madalaima tasemega alates 2009. aasta finantskriisist.

Langusele andsid hoo sisse uudised, et Põhja-Ameerika ja Lähis-Ida naftavarundamine on rekordilistel tasemetel. Põhjamere (Brent) toornafta on kukkunud nädalaga 6 protsenti 46,42 dollarini barrelist. WTI kukkus samuti 6 protsenti 40,30 dollarini barrelist.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nafta on alates juunist kaotanud kolmandiku oma väärtusest, sest USA naftatootmine on rekordkõrgel ja Lähis-Ida riigid ei taha pakkumist vähendada. USA naftavarud kasvasid eelmine nädal 2,6 miljoni barreli võrra 456 miljoni barrelini, teatas Energia ja Informatsiooni Administratsioon. Samuti on tekitanud muret Aasia majanduste jahenemine ja sellest tulenev nõudluse kasvu pidurdumine.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960