Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 31. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Baltimaad ja Poola soovivad metssigade vähendamist kogu regioonis

26.-28. augustini Lätis, Daugavpilsis toimunud Baltimaade ja Poola veterinaarametite juhtide kohtumisel lepiti kokku metssigade populatsiooni vähendamises kogu regioonis leviva sigade Aafrika katku tõkestamiseks. 

„Nelja riigi peaveterinaararstid leidsid, et praeguses muutunud olukorras peame kogu regioonis metssigade populatsiooni jõuliselt vähendama. Ühisotsuses soovitatakse taudi leviku piiramiseks metssigade arvukuse vähendamist kuni ühe metsseani kümne ruutkilomeetri kohta,“ ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

Aasta tagasi tehti regiooniülene otsus metssigu massilise küttimisega mitte liikvele ajada, kuna nii teadlased kui eksperdid leidsid, et jahipidamiskampaaniad kiirendavad taudi levikut. „See piirang aitas pikka aega hoida haiguse metsas lokaalsena ning farmidest eemal, kuid täna kui katk on jõudnud ka kodusigadeni, tuleb taudi leviku tõkestamiseks eelkõige piirata selle looduslikku reservuaari metsas,“ lisas Pärtel.

Baltimaade ja Poola veterinaarametite juhid andsid kohtumisel ülevaate sigade Aafrika katku leviku  hetkeseisust, seni rakendatud ennetus- ja tõrjemeetmetest ning kogemustest seniste taudikollete likvideerimisel.

Baltimaade ja Poola ühine tõrjeprogramm sigade Aafrika katku leviku tõkestamiseks allkirjastati 2014. aasta 1. septembril Poolas Pulawys toimunud veterinaarametite juhtide kohtumisel. Dokumendi on kinnitanud Euroopa Komisjon ning see on aluseks rakendatud ennetus- ja tõrjemeetmetega seotud kulutuste hüvitamiseks liikmesriikidele Euroopa Komisjoni poolt.

Alates 2014. aasta jaanuarist on Poolas, Leedus, Lätis ja Eestis diagnoositud sigade Aafrika katku nii kodu- kui metssigadel. Eestis diagnoositi esimene seakatku juhtum metssigade hulgas 8. septembril 2014 ning esimesed taudipuhangud kodusigadel 21. juulil 2015. aastal.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960