Autor: Tanel Raig • 25. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kruuse:  Mobiilse seapõleti toomine püsivalt Saaremaale vähendaks riske

Saaremaad külastanud maaeluminister Urmas Kruuse sõnul vähendaks sigade Aafrika katku jõudmise riski Saaremaale, kui igapäevase loomsete jäätmete mandrile transpordi asemel hakatakse maakonna kõiki kohapeal tekkivaid loomseid jäätmeid töötlema mobiilse seapõletiga.

„Peame tegema kõik, et seakatk ei jõuaks Saaremaale. Üks võimalus riske vähendada oleks maakonnas tekkivad loomsed jäätmed töödelda kohapeal, kui toome mobiilse seapõleti püsivalt saarele. Praegu käib auto neid mandrile viimas,“ ütles Urmas Kruuse. 

Minister lisas, et kindlasti tuleb leida lahendused ka metsast tulenevatele riskidele, kuna Eesti kodusigadeni jõudis seakatk pärast metssigade ulatuslikku nakatumist. „Üks suuremaid riske on seotud näiteks metsaveoautode ja – tehnikaga, mis liiguvad Eestis palju ringi ja on seetõttu kõrgendatud ohu allikaks,“ ütles Kruuse.

Saare maavalitsuses toimunud kohtumisel seakasvatajate ning ametiasutustega oli arutuse all ka valmisolek võimalike taudikollete likvideerimiseks saarel. „Saaremaal on sobiva matmispaiga leidmine keskkonnakaitse seisukohalt keeruline, kuid Keskkonnaamet tegeleb tõsiselt võimalike matmispaikade otsimisega. Matmine on viimane lahendus, kuid kui see vajadus peaks tekkima, peab olema ohutu matmispaik valmis,“ lisas Kruuse.

Saare maavalitsuses toimunud kohtumisel osalesid Saare maavanem,  seakasvatajate,  jahimeeste, kohalike omavalitsuste, Kaitseliidu Saaremaa Maleva, Veterinaar- ja Toiduameti, Päästeameti ja Keskkonnaameti esindajad. Veel sellel nädalal koguneb ka Saare maakondlik tauditõrjekomisjon.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960