Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 30. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aivar Treibergi põllult rekordiline taliodrasaak

Tänavusel Viljelusvõistlusel osales kuus taliodrapõldu. Kui muidu on talioder talvitumisel kapriisne, siis möödunud soe ja pehme talv ennustas suurt saaki.

Treiberg osaleb Viljelusvõistlusel esimest korda aga ta on olnud viimasel kolmel aastal üks edukamaid taliodra kasvatajaid.

„Taliotra kasvab Naeris OÜ põldudel 205. hektaril. Pinda on tänavu kõvasti suurendatud, sest eelmisel aastal oli maas taliotra vaid 52 hektarit ja üle-eelmisel 30 hektarit. 2014. aasta saagiks saadi 8,3 tonni/hektarilt. 2013. aastal oli aga saak 5,9 tonni/hektarilt. Nii, et areng on toimunud. Meie põldudel on kerge lõimisega paepealsed, rähksed, leostunud, leetjad, näivleetunud ja madalsooturba mullad. Ei saa öelda, et oleme siin Kostivere kandis mullastiku poolest halvas seisus. Oluline on ju mida suudetakse tänapäevase agrotehnikaga ja taimekaitsega ära teha. Võidupõllu puhul võtsin kõiki tegureid arvesse - põllu asukoht sai valitud merele lähemale, et oleks soojem. Samuti on olulised põllu kalded, et vesi ei koguneks näiteks kevadel saaki lämmatama,“ lausus Treiberg. „Eelviljaks oli tritikale, taliraps, suvinisu ja suvioder. Enne külvi sai põld vedelsõnnikut 30 t/ha. Sordiks valisin ’Meridian’ nimelise taliodrasordi, külvisenorm oli 250 idanevat tera/ruutmeetri kohta. Külv oli ajavahemikul 31.08. kuni 08.09. Sügisel 2014. sai tehtud ka taimekaitset Imputiga. Kevadel andsin 3 korda pealtväetist - N kokku 117 kg/ha, S kokku 24 kg/ha. Taimekaitset tegin kevadel kolmel korral, kui taimedel oli tekkinud esimene kõrresõlm, järgmine kord siis kui oli tekkinud teine kõrresõlm ja kolmas kord  enne  õitsemist juunis.“

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960