Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 30. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

HKScan Estonia impordib Soomest elussigu

Eesti suurim toiduainetööstuse ettevõte HKScan Estonia impordib neljandas kvartalis Soomest pärit elussigu ligikaudu 10% ulatuses enda toodangu jaoks.

„Impordime neljandas kvartalis Soomest elussigu, kuna peame arvestama oma igapäevases töös sellega, et Eestis on sigade Aafrika katku leviku tõttu paljud seafarmid 3. tsoonis ning see omakorda määrab kriteeriumid kuidas sealiha käidelda, lisaks on 3. tsoonist pärit sealihale ekspordikeelud,“ ütles HKScan Estonia juhatuse esimees Teet Soorm. „Eesti sealiha tootmine on märkimisväärselt vähenenud ja tsoonivabad seafarmid on Eestis enamus kehtivate koostöölepingutega ning selle tõttu on meil vaja lisaks ka väljastpoolt Eestit sigu juurde osta. HKScan Estonia jaoks on oluline, et tooteid ei saa tegemata jätta ning kui on vaja, siis tuleb ka sealiha enda toodete jaoks väljastpoolt Eestit osta,“ lisas Soorm.

„HKScani eeliseks on see, et kuulume rahvusvahelisse ettevõttesse ja meil on Soomes oma lepingulised seafarmid, kust vajadusel saame sigu osta. Meie toodete müügihindadele Soome sealiha kasutamine Eestis mõju ei avalda,“ selgitas Soorm.

Kuna HKScan Estonia varustab enda sealihatoodetega ka Läti ja Leedu turgu, kuhu saab eksportida vaid 3. tsooni käitlemispiiranguteta sealiha tooteid, siis kasutatakse ka nendes toodetes eelkõige Soomest pärit sealiha. Toodete kvaliteet, omadused ja hind on täpselt samad. HKScan Estonia hoiab siiski joont, et kasutada võimalikult palju oma toodetes kodumaist sealiha, mis pärineb nii enda AS Rakvere Farmide süsteemist kui ka Eestimaiste koostööpartnerite farmidest. Tarbija saab alati värske liha pakendilt kontrollida liha päritolu, mis on Euroopa Komisjoni rakendusmäärusest tulenev nõue.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960