Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 18. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti põllumeestele tuleb tagada konkurentidega võrdsed tingimused

Täna Riigikogus toimuva riigieelarve eelnõu teise lugemise valguses peame kahjuks tõdema, et eelarve eelnõu ignoreerib jätkuvalt Eesti põllumajandussektori kriitilist olukorda.

Valitsus pole ka tulevaks aastaks kavandanud vahendeid põllumajanduse üleminekutoetuste maksmiseks, mis halvendab oluliselt Eesti toidutootmise konkurentsivõimet Euroopa Liidu ühisturul.

„Üleminekutoetuste ülesandeks oli ja on kompenseerida meie tootjate madalamaid otsetoetusi võrreldes teiste EL liikmesriikide konkurentidega ja ära hoida otsetoetuste järsku langust alates 2014. aastast. Erakorralist kriisiabi ei tohi segi ajada ühise põllumajanduspoliitika toimimise üldiste põhimõtetega. Kriisiabi ülesandeks on leevendada põllumajandussektori lühiajalisi probleeme, üleminekutoetused on üks oluline osa EL ühise põllumajanduspoliitika kokkuleppest aastateks 2014-2020,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

„Valitsuse hiljutised otsused seoses Estonian Airi tegevuse lõpetamisest tekkinud kahjude hüvitamisega näitavad ilmekalt, et küsimus pole pelgalt rahaliste vahendite puudumises, eelkõige on põllumajanduse sihikindel ignoreerimine riigi poolt poliitiliste valikute küsimus,“ lisas Sõrmus.

Eesti põllumajandus- ja toidutootmise väljavaated on mitmete negatiivsete asjaolude koosmõjul tõsise löögi all ja riik peaks vastutustundlikumalt otsima võimalusi tekkinud olukorra leevendamiseks. Nõustume president Toomas Hendrik Ilvese poolt 10. novembril Aasta Põllumehe tunnustusüritusel öelduga, et „lihtne, kuid meie loomakasvatuse tulevikku arvestades ohtlik on jätta põllumehed ebavõrdsesse olukorda Euroopa Liidu teiste riikide tootjatega. Võistlus põllumajandustoodete turul on väga tihe ja siin kergemat teed minek toob meile tulevikus palju käänulisemad rajad.“

Eestil on õigus riigieelarvest põllumehi kuni 2020. aastani täiendavalt toetada, et kompenseerida meie põllumeeste väiksemaid eurotoetuste tasemeid võrreldes vanade liikmesriikide tootjatega. Eesti on jätnud 2014. ja 2015. aastal põllumajandustootjatele välja maksmata kokku 47,6 miljonit eurot üleminekutoetusi ning tuleva aasta riigieelarve eelnõu järgi pole ka tuleval aastal kavas maksta varasemalt EL tasemel kokkulepitud üleminekutoetusi 21,5 miljoni euro ulatuses.

Autor: põllumajandus. ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960