Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 22. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maaeluministeerium jätkab sealihakonservide ostmist

Maaeluministeerium pikendas lepingut AS Maag Konservitööstuselt sealihakonservide ostmiseks riigi toiduvarusse. Konservid valmistatakse seakatku leviku piiramiseks kehtestatud III tsoonist pärinevate sigade lihast, mille ostmist jätkab AS Maag Konservitööstus alates jaanuari kolmandast nädalast. 

Ühe sealihakonservi tootmise hind on 0,52 senti, millele lisandub liha hind. AS Maag Konservitööstus ostab liha sealihakonservide valmistamiseks kord nädalas konkursiga madalama hinna alusel. Lepingu pikendamisel on loobutud fikseeritud tootmisplaanist ja liha kogused otsustatakse iganädalaselt vastavalt turuolukorrale, kuid mitte kauem kui 500 tonni liha täitumise või rahaliste vahendite lõppemiseni.

Riik ostis tänavu sealihakonserve kuue nädala jooksul, mil konservide jaoks kulus 154 tonni sealiha ja hinnaks kujunes ligi 529 000 eurot. Sealihakonserve hoiustatakse esialgu riigi füüsilise tegevusvaruna 2016. aasta lõpuni. Seejärel on neid võimalik müüa, anda üle kaitseväele või jagada puudust kannatavatele inimestele sotsiaalabi meetmete kaudu.

Vabariigi Valitsus otsustas 29. oktoobril  toimunud istungil eraldada riigi tegevusvarusse sealihakonservide soetamiseks 1,78 miljonit eurot.  Eraldatud summast 1,74 miljonit eurot on kavandatud sigade kokkuostmiseks, lihatööstuse teenustasuks ja konservide tootmiseks ning 42 000 eurot ladustamise ja transpordikuludeks.

Konservide valmistamiseks kasutatav liha pärineb tervetelt sigadelt, kes on enne tapamajja saatmist läbinud veterinaarkontrolli ning uuritud sigade Aafrika katku välistamiseks. Inimestele sigade katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima ettenähtud bioohutusmeetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960