Autor: Juhan Särgava • 6. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Preemia piima tarnimise piiramise eest

Euroopa üks suurimaid piimatööstusi Hollandi Friesland Campina maksab farmeritele preemiat piima tarnimise piiramise eest.

Tootjaile makstakse piimakilo eest 2 ekstra senti lisaks juhul kui nad tarnivad perioodil 1. jaanuar kuni 11. veebruar samapalju või isegi vähem varasemast. Võrdlusperioodiks on 13 - 27 detsember 2015.

Euroopa Piimanõukogu asepresident Sieta Keimpema rõhutab, et lõpuks ometi võeti initsiatiiv piimatoodangu vähendamiseks.

Campina Friesland avas vabatahtliku tarnimise piiramise. Näidet on vaja laiendada kõigile piimatööstustele üle EU.  See on effektiivne meede. Ainult nii on võimalik saavutada piima hinnale tase, mis võimaldab ilma kahjumita toota.

Hiljutised arengud kontrollimatus toodangu suurenemises näitavad viletsaid tagajärgi, mis ruineerivad farmereid 20 sendi piimakilo tasemega.

Lõpuks on saabumas valmidus Vastutava Turu Programmiks, kus toorme mahtu teadlikult juhitakse normaalse tootmishinna saavutamise suunas.

Euroliidu poliitikutelt oodatakse mõjusaid abinõusid piimaturu olukorra normaliseeruimiseks. Meil jääb loota arengutele, mis optimistliku stsenaariumi korral võiks piima hinda kergitama asuda sent kuni paar senti kuus. Paljas rainitsiatiiv ei toimi, ikka jääb „streigimurdjaid“ sisse, kes hinnasupi oma väikes kasu nimel ära rikuvad. Tarvis on seadusloomuslikku korraldust. 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960