Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Odavnenud toorpiim mõjutas piimatööstuste majandustulemusi

Piimatööstuste poolt kokkuostetava toorpiima hind langes 2015. aasta kolme kvartaliga 32% võrra, mis on Euroopa Liidus üks suurimaid langusi.

„Piimatööstuste majandustulemusi on mõjutanud oluliselt langenud toorpiima kokkuostuhind,“ ütles Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand.

Piimatööstuste toodang püsis eelnenud aastaga samal tasemel, kuid toodangu rahaline väärtus on vähenenud. Piimatööstused tootsid mullu kolme kvartaliga esialgsetel andmetel 227,9 miljoni euro väärtuses piimatooteid, mida oli 15,2% vähem kui aasta varem samal perioodil. „See näitab väljamüügihindade langust. Viimane selline suurem langus toimus 2009. aasta kriisi ajal, kui toodangu rahaline väärtus langes ligi 20%,“ selgitas Kand.

Piima ja piimatoodete ekspordi rahaline väärtus vähenes võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 34,9% võrra 102,0 miljoni euroni. „Varasemast enam suunati toodangut ekspordi vähenemise arvelt siseturule, mille nõudlus piimatoodete osas on püsinud tugev,“ selgitas Kand. 9 kuu kokkuvõttes vähenes piimatööstuste müügitulu 16,6% ning sektori kogukulu 19,2%, seda peamiselt tooraine madala hinna ja sektori enda kärbete tulemusena.

Piimatöötlemise sektori moodustavad Eestis Statistikaameti andmetel ligikaudu 25 töötlemisettevõtet ja talu, millest suurtööstuse (tööga hõivatud 100 või rohkem inimest) osakaal on 20%.

Loe pikemalt: Eesti piimatöötlemise sektori 2015. aasta üheksa kuu ülevaade

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960