Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 6. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EPIKO plaanib kriisi süvenedes piimapulbrit tootma hakata

TÜ Epiko saab tõenäoliselt riigilt tänavu kuni 3,6 miljonit eurot laenu, et osta kriisi süvenemisel piimatootjatelt kokku 150 tonni ulatuses toorpiima piimapulbri ja ja koore tegemiseks.

"See ei pruugi kindlasti juhtuda, aga see on meil niiöelda varuplaan, halbadest variantidest kõige vähem halvem, kui toorpiima hakkab tootjatel väga palju üle jääma ja kokkuostuhind väga madalaks muutub. Laenu võtamegi selleks, et meil oleks kohe raha olemas neile välja maksta," rääkis EPIKO juhatuse liige Üllas Hunt BNS-ile. "

Hundi sõnul võib sellist keerulist olukorda tänavu prognoosida just kevadel ja vastu suve perioodil. "Olukord halveneb vastu suve, kui kevadise piima tootmine meie lähiriikides kõvasti kasvab. See võib olla halvim aeg," märkis Üllas, lisades, et eelkõige püütaksegi kokkuostu ja ladustamise võimekus selleks ajaks välja arendada.

Samas tõi Hunt välja, et pulbrit või koort võivad nad hakata müüma alles paari kuu pärast, kui hinnad taas tõusma hakkavad.

Piimapulbri ladustamiseks ja ostmiseks on Hundi sõnul tarvis 3-3,6 miljonit eurot. "Praegu peame läbirääkimisi Maaelu Edendamise Sihtasutusega, kes on lubanud meid aidata. Lisaks peaksime saama laenu pangalt. Suhtumine meie plaani on positiivne ja loodetavasti saame võimekuse hakata piimapulbrit valmistama ja ladustama."

Epiko plaanide kohaselt hakkaks toorpiimast allhanke korras piimapulbrit tootma Tere AS-i Põlva tsehh. Epiko hinnangul võiks siis piimapulbri hind olla 1850 eurot tonni kohta ja koore hind 1400 eurot tonni kohta.

 Allikas: www.pealinn.ee

 

 

Autor: põllumajandus. ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960