Autor: Mait Kraun • 22. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: piimahinnad jätkasid langust

Nädala börsiuudised: konkurentsitihe eksporditurg viis toidunisu hinna rekordmadalale; meeleolud põllumajandustoormete suhtes kehvad; piimahinnad langesid, aga mõõdukas optimism püsib; nafta tirib turge alla; Brasiilia kohvitootjaid ootab soodne ilm.

Tihe konkurents survestab toidunisu hinda

Pariisi toidunisu hind jõudis sellel nädalal nafta hinnalanguse ja konkurentsitiheda ekspordituru tõttu rekordmadalale.

Toidunisu hind odavnes nädalaga 1,5 protsenti ja tonn maksis neljapäeva õhtuks 163,75 eurot.

Prantsusmaal, kes on Euroopa suurim nisueksportija, on raskusi nisu jaoks turgude leidmisega. Eelkõige on olukorra tekitanud konkurentsitihe turg. Näiteks sellel nädalal müüs Venemaa oma nisu Hispaaniale, vaatamata sellele, et võrreldes prantslastega on nende veokulud tunduvalt suuremad.„Tugevam euro, soodne ilm uue vilja jaoks ning kahanev ekspordiperspektiiv survestavad nisuturgu,“ teatas Suurbritannia nisumüüja Gleadell.

Rapsiseemnete hind langes Euronext turul 1 protsendi ja tonn maksab 357 eurot.

 

USAs odavnes nisu hind nädalaga 0,2 protsenti ja buššel maksab 4,7225 dollarit. buššelihind tõusis aga 3,7 protsenti 3,7 dollarini. Sojaubade hind langes 0,5 protsenti ning buššeli eest tuleb välja käia 8,75 dollarit.

Maisi

Meeleolud põllumajandustoormete suhtes kehvad

Prantsusmaa analüüsifirma Agritel tõi välja ka asjaolu, et „turgude meeleolu on kõiki põllumajandustoormete suhtes negatiivsemaks muutunud“.

„Praegust kriisi saab võrrelda 2008. aasta omaga. Praegu on aga vahe selles, et kriis on pikema aja peale jaotatud,“ teatas Agritel.Nafta hinnalangus survestab samuti tervet toorainesektorit. Brenti toornafta hind on nädalaga langenud 6,1 protsenti 27,66 dollarini barrelist (neljapäeva õhtune seis), mis on viimase 12 aasta madalaim tase.  WTI toornafta on nädalaga kukkunud 4,6 protsenti 28,13 dollarini barrelist.„Nafta hinna langus nõrgestab naftat tootvate riikide majandust. Hiina majanduse aeglustumine mõjutab aga nõudlust tervel tooraineturul,“ ütles Agritel.Teisalt on nafta hinnalangus farmerite jaoks hea uudis. Tänu sellele on Rotterdamist toodava 95 bensiini hind tublisti langenud:

Piimahinnad jätkasid Hiina hirmude tõttu langust

GlobalDairyTrade (GDT) piimaturu oksjonil jätkasid hinnad langust, sest investorid kardavad Hiina majanduse aeglustumise pärast. hind 0,8 protsenti ja tonn maksab 1655 eurot.

Oksjonil, mida korraldab Uus-Meremaa piimagigant Fonterra, odavnesid hinnad eelmise sessiooniga võrreldes 1,4 protsenti. Eelmine oksjon toimus kaks nädalat tagasi.„Piimaturul valitsev hirm Hiina majanduse pärast on peamine faktor, mis hindu praegu mõjutab. See tekitab ebakindlust nõudluse osas,“ Tobin Gorey Commonwealth Bank of Australiast.Veidi tugevam on täispiima pulbri turg, kus hinnad olid stabiilsemad ja langesid vaid 0,5 protsenti.Euroopas langes kooritud piima pulbri

 

Tagasihoidlik optimism

ANZ pank andis sellel nädalal välja teate, mis viitas tagasihoidlikult sellele, et piimahinnad võiksid tulevikus tõusma hakata. „On ilmumas tõendeid, et tootmist hakatakse piirama,“ teatas pank.

Pank viitas asjaolule, et nii Hiinas kui ka Euroopas on tootjaomahinnad langemas, mis peaks lõpuks tootmist nendel turgudel vähendama.

„On teateid, et Hiinas toimus märkimisväärne tootjaomahindade vähendamine ja farmeritega tehtud lepingute ülevaatamine,“ ütles ANZ. „Euroopas on Hollandi kooperatiiv DrieslandCampina on boonuseid pakkumas farmeritele, kes teatud mahtudest rohkem ei tooda,“ teatas pank.

Samas nentis ANZ, et piimahindade taastumisega võib veel aega minna. „See on pigem 2016. aasta lõpu või 2017. aasta küsimus.“

Brasiilia kohvitootjaid ootab soodne ilm

Brasiilia kohvitoodang võib sellel aastal jõuda soodsate ilmastikuolude tõttu rekordini. Mitmetes regioonides, kus kasvatatakse Arabica kohvi, võib toodang kasvada lausa 58 protsenti.

Conabi põllumajandusbüroo tegi selle aasta esimese kohvitoodangu prognoosi ja leidis, et Brasiilias võiks tootmismaht ulatuda 49,1-51,9 miljoni kohvikotini. See tähendaks, et selle aasta maht võib ületada 2012. aastal saavutatud kõigi aegade rekordi (50,8 miljonit kotti).Eelkõige arvatakse, et kohvi jaoks saavad olema selle aasta ilmastikuolud soodsad. „Peamistes Arabicat tootvates regioonides saavad olema ilmastikuolud väga soodsad,“ teatas Conab.

Ka Robusta kohvi toodang peaks kasvama – kokku 8 protsendi võrra 11,4-12,1 miljoni kohvikotini. hind hakkas pärast uudiseid odavnema ning tonnihind odavnes nädalaga 5,9 protsenti 1318 dollarini tonnist.

Robusta kohvi

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960