Autor: Mait Kraun • 12. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väetiste hinnad satuvad täiendava surve alla

Nädala börsiuudised: väetiste hinnad satuvad täiendava surve alla
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Euroopa toidunisu jätkas järsku langust, aga oodata on ka taastumist; piimapulbri hind langes; puuvill kukkus aasta põhja; 95 bensiini hind langes rekordmadalale.

Euroopa toidunisu hind jätkas järsku langust

Euroopa toidunisu jätkas järsku langust ning jõudis alla 150 euro taseme. See tase ei tohiks aga kaua püsida, sest USAga võrreldes on hinnad liiga madalal.Selleks, et hinnad aga tõusma hakkaks, on vaja positiivset signaali nõudluse poole pealt.Pariisi toidunidu hind langes kolmapäeval 149 euroni tonnist. Päeva lõpuks toimus teatud taastumine ning neljapäeva õhtuks oli tonnihind juba 154 eurot – võrreldes eelmise nädalaga on hind siiski langenud 2,2 protsenti.Kolmapäeval lõppes ka pikk langusperiood, mille ajal kukkusid hinnad 10 päeva järjest. Kokku odavnesid hinnad selle ajaga 10 protsenti.Ka ülejäänud maailmas on nisuhinnad langenud, aga Euroopa on võtnud vastu eriti suure löögi. Hinnalangus kiirenes pärast seda, mil Egiptus lükkas tagasi Prantsusmaa nisulasti, millest leiti väidetavalt tungalteri. Varemalt on Egiptuse tolereerinud 0,05 protsendi suurust sisaldust. Nüüd on kehtimas mitteametlik nulltolerants.Tungalterade söömine võib tekitada hallutsinatsioone. Viljaeksportija Bunge, kelle last tagasi lükati, on alustanud ka kohtuteed.„Egiptuse uute kirjutamata reeglite kehtestamine tungalterade suhtes on jätkuvalt turgu mõjutamas,“ ütles Tobin Gorey Commonwealth Bank of Australiast.USAs langes maisi

nisu

Sojaubade

Oodata on mõningast taastumist

Pariisi toidunisu hind on langenud aga piisavalt palju, et analüütikud ootavad juba ka mõningast taastumist.Terry Reilly Futures Internationalist ütles, et pärast järsu hinnalangust on Pariisi toidunisu hind jälle atraktiivsel tasemel. Eelkõige selle tõttu, et Kansase ja Minneapolisega on hinnavahe suureks kerkinud.„Toidunisu hind peaks lühiajaliselt taastuma siis, kui Egiptus naaseb tagasi Prantsuse turule,“ ütles Reilly.Rapsiseemnete

Piimapulbri hind langes

Euroopa kooritud piima pulbri tonnihind langes nädalaga 0,73 protsenti ja tonn maksab 1623 eurot. Eelmisel nädalal toimunud Global Dairy Trade oksjonil kukkusid hinnad 7,4 protsenti. Hindu survestab Hiina impordinõudluse nõrkus. See on üks suurimatest põhjustest, miks piimaturg praegu nii kehvas seisus on. Rohkem on välja tooma hakatud ka Euroopa Liitu – eelmise aasta aprillis loobuti ELis tootmiskvootidest ja selle tagajärjel hakkasid toodangut suurendama mitmed riigid, näiteks Holland ja Iirimaa.Väetiste hinnad satuvad täiendava surve alla

Kaaliumkarbonaadi ja fosfaadi hinnad satuvad selle aasta alguses täiendava surve alla, prognoosib USA väetistega tegelev organisatsioon Mosaic. Nende sõnul esitab keskkond „väljakutse“.Mosaic prognoosib, et nad müüvad kaaliumkarbonaati, mis on põllukultuuride üks tähtsamaid väetisi, 200-230 dollarise tonnihinna eest. Selline hind peaks kehtima 2016. aasta esimesel kolmel kuul.Eelneva kolme kuu jooksul on kaaliumkarbonaadi müügihind olnud 254 dollarit tonnist. Osades piirkondades USAs on hinnad ka 280 dollari juures.Müük langeb.

Mosaici enda sõnul müüvad nad selle aasta esimeses kvartalis 1,5-1,9 miljonit tonni kaaliumkarbonaati. Eelmisel aastal müüdi samal ajal 2,0 miljonit tonni. Terve aasta peale loodab ettevõte müüa 7,5-8,5 miljonit tonni.Mosaici sõnul peaks langema ka fosforväetiste hinnad. Selle aasta esimese kolme kuu jooksul peaks tonnihind olema 350-370 dollari vahel. 2015. aasta viimasel kolmel kuul oli hind 410 dollarit.Puuvilla hinnad jõudsid aasta madalaima tasemeni

Puuvilla hinnad kukkusid viimase aasta madalaima tasemeni, sest USA ametivõimud tõstsid selle aasta varude prognoosi.Nad tõid välja, et Hiina nõudlus on „loid“ – sealne impordinõudlus langeb prognoosi kohaselt 13 aasta nõrgima tasemeni.New Yorgi börsil kaubeldava puuvilla hind kukkus 2,3 protsenti ja jõudis 58,25 sendini naelast. See on madalaim spothind alates eelmise aasta jaanuarist.Viimase nädala jooksul on hinnad langenud 6 protsenti, sest USA põllumajandusministeerium tõstis puuvilla varude prognoosi 1,2 miljoni palli võrra 104,1 miljoni pallini. Tegemist oleks kõigi aegade teise tulemusega.Nafta kukkus uuesti

Nafta hinnad jätkasid sellel nädalal aga langust, sest kardetakse, et ülepakkumine püsib pikemalt aega kõrge. Lisaks sellele on USA varud kerkinud väga suureks.WTI toornafta odavnes nädalaga 17 protsenti ja Brent kukkus 12,4 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks 26,53 ja 30,33 dollarit.See peaks rõõmustama aga autoomanikke, sest 95 bensiini hind on tegemas nafta hinnalanguse tõttu uusi põhjasid. Osati on hinnalangust näha ka juba Eesti tanklates – kohati on liitrihind langenud nädalaga üle 5 sendi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960