Fotod: Borgeby põllupäevad – vihmasajus uudiseid otsimas

Fotod: Borgeby põllupäevad – vihmasajus uudiseid o
Fotod: Borgeby põllupäevad – vihmasajus uudiseid otsimas

29. juunil külastas 50-liikmeline Eesti põllumeeste seltskond Rootsi suurimat põllupäeva Borgebys.
Vaatamata vihmasajule saadi ohtralt uut infot taimekasvatuse, taimekaitse ja tehnika teemadel. Õppereisi Rootsi korraldas Baltic Agro AS.

Põllupäeva alustati BASFi katselappide juures. Seal rääkis Margus Saviste BASF Agrost uutest taimekaitsevahenditest, mida oli katsetatud odra ja rapsi puhul. Monsanto esindaja rääkis rapsi Clearfield sortidest. Tema sõnul on Eestis ennast õigustanud rapsisort ’Imistar CL’. „Clearfield® on kombinatsioon väga hea efektiivsusega herbitsiidist Clamox® ning kvaliteetsetest Clearfield® hübriidrapsi sortidest. Erinevalt tavapärastest rapsisortidest, talub Clearfield® sort Clamox®’i ühte toimeainet imasamoksi. Imasamoks toimib peamiselt lehestiku kaudu, kuulub imidasolinoonide keemilisse perekonda ja on umbrohu tõrjel edukalt kasutusel juba paljudes riikides,“ selgitas Saviste Monsanto esindaja jutule lisaks.

BASFi katselappide hulgas sai näha ka nisu, herne, oa ja suhkrupeedi katseid.

Teemaks raps ja CL sordid.
Teemaks raps ja CL sordid.

Järgmisena vaadati üle Syngenta uudised, kus rõhk oli nisu ja odra taimekaitsel. Uudistest nende firmas rääkisid Arto Markkula ja Antti Jaakkola. Esmalt räägiti õitsvate kultuuride segust, kus mesilastel on hea toimetada ja mis hästi sobib põlluäärtele külvamiseks, sest terve hooaja õitseb seal mõni kultuur. „Kahjuks seda veel Eestis ei müüda aga Inglismaal on see väga pop,“ lausus Markkula. Pikemalt oli teemaks nisusort ’Graham’ ja selle kasvatus. Lisaks said meie põllumehed näha katseid kasvuregulaator Modus M kasutamisel. Tegu on tootega, mis mõjub nii kasvuregulaatorina kui ka hoiab saaki, et terad kohe valmides pudenema või kvaliteeti kaotama ei hakkaks.

Arto Markkula ja Antti Jaakkola rääkisid Syngenta uudistest (vasakult teine ja kolmas).
Arto Markkula ja Antti Jaakkola rääkisid Syngenta uudistest (vasakult teine ja...

Syngenta alal sai uudistada ka maisi ja suhkrupeedi katseid.

Bayeri uudised edastas meie põllumeestele Bayeri Eesti esindaja Virge Vasar. Tema selgitas lahti Rootsi ja Taani katsete erinevused. Märksõnaks siin oli eelkõige väetisnormide ja taimekaitsevahendite koguste erinevus.

Virge Vasar rääkis sellest, mis on teistmoodi Taani ja Rootsi teraviljakasvatuses. .
Virge Vasar rääkis sellest, mis on teistmoodi Taani ja Rootsi...

Ka väetisetootja YARA võõrustas meie põllumehi. Nende uudisteks olid uued väetised. Head nõu jagasid Jari Pentinmäki Soome Yarast ja Mogens Herlingson Rootsi Yarast.

Jari Pentinmäki Soome Yarast ja Mogens Herlingson Rootsi Yarast.(vasakult teine ja kolmas) uudiseid rääkimas.
Jari Pentinmäki Soome Yarast ja Mogens Herlingson Rootsi Yarast.(vasakult teine ...

Palju elevust tekitas täiesti uus tehnika, just selline, mida meil Eestis veel ei müüda. Selleks oli näiteks John Deere roomiktraktor 9620 RX. Hakan Westesson, kes meie põllumeestele uut traktorit tutvustas sõnas, et selliseid masinaid on hetkel Rootsis ostetud juba 6 tükki. Esimest, mis Rootsimaale jõudis, nägid siis ka meie põllumehed.

Midagi täiesti uut tehnikamaailmas.
Midagi täiesti uut tehnikamaailmas.

Galerii

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised