Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 19. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kruuse: piima- ja kalatootjad kiigaku Hiina poole

Foto: Andres Haabu
Maaeluminister Urmas Kruuse leiab, et lahendus piimaturu kriisile on on toormele lisandväärtuse andmises ning saadud kauba eksportimises.

«Piimatööstuse edus on ekspordil oluline roll – kui seda piima, mis toodetakse ligi kaks korda rohkem kui tarbitakse, ei ekspordita, pole piimaturg pikemas perspektiivis jätkusuutlik,» kommenteeris Kruuse kriisiolukorda piimatööstuses ajalehele Postimees.

Eesti Põllumeeste Keskliidu presidendi Tõnu Posti sõnul ei saa põllumees otse turgu mõjutada. «Turgu mõjutab siiski see, kellel on kaupa,» lisab ta. Posti sõnul saab rohkem turgu mõjutada töötlev tööstus ehk siis see, kes annab tootele lisandväärtuse.«Riigi roll siin on avada turge, kuhu eksportida,» ütleb Post. Lisaks lähedal asuvatele Põhjamaadele vaatavad ettevõtjad ka Hiina ja Jaapani turgude suunas. Kruuse sõnul on läbirääkimised Hiinaga jõudnud sinnamaale, et ettevõtted saavad individuaalselt tegutseda. «Loodame, et selle aasta lõpus lähevad esimesed partiid Hiinasse,» ütles Kruuse. Lisaks piimatööstusele puudutab see ka kalatööstust.Uutele turgudele sisenemisel on aga vaja õppida klienti tundma. «Vene turuga oli lihtne – Eesti toodete maitse oli värskelt meeles, aga nüüd uute turgude nõudmised on hoopis teised ning teevad sinna sisenemise keerukamaks,» Kruuse.Maaeluminister Urmas Kruuse kohtus täna põllumajandussektori esindusorganisatsioonidega, et arutada piimakarjakasvatajate toetusvõimalusi ja esindusorganisatsioonide tegevust uute eksportturgude otsimisel.„Riik ja Euroopa Komisjon on tulnud välja erinevate toetusmeetmetega, kuid need saavad olukorda vaid leevendada. Pikaajaline lahendus on praegusest aktiivsem müügitegevus ja uute turgude otsingud, milles on kindlasti oluline roll kanda põllumajandussektori esindusorganisatsioonidel.“Samuti arutati kohtumisel piimandussektori toetusvõimalusi.Ümarlaual osalesid Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja, Eesti Põllumeeste Keskliidu ja Eestimaa Talupidajate Keskliidu esindajad.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960