Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 22. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valio jätkas kahaneva käibe kiuste hoogsat investeerimist

Valio jätkas kahaneva käibe kiuste hoogsat investeerimist
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Seoses teist aastat jätkuva hinnalangusega kahanes Valio Eesti käive 2015. aastal 7,3% ning kogukäibeks kujunes 85,8 miljonit eurot. Sellele vaatamata jätkas Valio investeeringuid, panustades ühtekokku 4,5 miljonit eurot ehk mullusest enam kui kümnendiku võrra rohkem Laeva ja Võru tehaste uuendamisse.

Ettevõtte tegevdirektori Maido Solovjovi sõnul oli tulemus arvestades Eestis ja mujal maailma piimaturgudel toimuvat suurt langust igati ootuspärane. 

“Käibelangus meid kurssi muutma ei sunni – oleme alati lähtunud põhimõttest, et parim kindlustus raskuste vastu on nutikas jõuline investeerimine ning hea koostöö usaldusväärsete partneritega. Seetõttu oleme igal aastal investeerinud ca 5% käibest tootmise tõhustamisse ja muudesse arendusprojektidesse, millest 2015. aasta suurim projekt oli Laeva meierei uue tankisaali sisustamine,” selgitas ta.Tema sõnul võimaldas ulatuslik investeering tuua turule uusi ekspordipotentsiaaliga tooteid ning kasvatada eksporti lähiriikidesse. Seeläbi kasvas märkimisväärselt ka Laeva meierei töötajaskond. “Kõik see võimaldas meil meil teenida 4,5 miljonit eurot puhaskasumit, mis moodustas käibest 5,2%,” sõnas Solovjov.“Samuti on Valio alati maksnud oma toorpiima tarnijatele Eesti keskmisest kõrgemat hinda. See tõi meile küll 2015. aastal 1,7 miljoni euro suuruse lisakulu, ent tagab, et meie tooted valmivad parima kvaliteediga piimast ning on seetõttu nii meil kui eksporditurgudel kõrgelt hinnatud,” lisas ta.

Valio Eesti on üks suurimaid kohalikke piimatööstusettevõtteid. Peamiselt Kesk- ja Lõuna-Eesti farmide toorpiimast valmistatud Valio Eesti tooteid leiab ka Lätist, Leedust, Itaaliast, Rootsist ja Ameerika Ühendriikidest.Rohkem kui 400 töötajaga Valio Eesti on juhtivaid kohalikke toorpiima kokkuostjaid, piimatoodete, sh juustude, eksportijaid ning Võru ja Laeva üks suurimaid tööandjaid. Ettevõtte tootevalikust leiab igapäevaseid, aga ka funktsionaalseid piimatooteid, mille aluseks on Valio rahvusvahelise kontserni teaduslikud uuringud ja uued tootmismeetodid.Valios läbi viidud teadustööd on hinnatud ka Nobeli preemiaga.

Valio varus möödunud aastal 2014. aastast mõnevõrra rohkem ehk enam kui 155 tuhat tonni toorpiima. “Venemaa embargo on tänaseks juba unustatud – oleme leidnud piisavalt uusi eksporditurge, et kogu toorpiim realiseerida ning tootmismahte isegi kasvatada. Loodame väga, et suve lõpus pöörab ka toorpiima hind Baltimaades mõningasele tõusule, sest tänane hinnatase ei ole enam ammu jätkusuutlik,” nentis Solovjov.

Maido Solovjov: Tihe hinnasõda nii lõpptoodete kui toorpiima osas

INVESTEERING: Valio Laeva tehas areneb edasi vaatamata kriisile piimanduses

 

Valio Eesti tegutses möödunud aastal hoogsalt ka tootearendusega – muuhulgas tulid turule turule uue kategooriana Alma jogurtismuutid ning spordientusiastidele suunatud proteiinikohupiima­kreemide sari Valio PROfeel. “Uue hingamise sai ka legendaarne Atleet juustusari, millest erilise uuendusena pälvis Eesti Parima Toiduaine konkursil parima piimatoote tunnustuse Atleet Cheddar juust,” tõi Solovjov näiteid mullustest edulugudest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960