Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 26. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Märjamaa Lihatööstus: mahetunnustus annab eeliseid

Märjamaa Lihatööstus: mahetunnustus annab eeliseid
Autor: Märjamaa Lihatööstus

Raplamaal Märjamaa vallas asub Märjamaa Lihatööstus, mis alustas oma tegevust 2004. aastal. Alatest 2007. aastast on ettevõte mahetunnustatud, olles seega üks Eesti esimestest mahetunnustatud liha käitlejatest.

Seakatk mõjutab ka mahelihaturgu.

Lisaks maheveistele ostetakse kokku ka tavaveiseid.Mahetunnustus on oluline

Loomade kokkuost toimub üle Eesti. Samas on välja kujunenud ka kindlad loomakasvatajad, kellelt loomi kokku ostetakse.Märjamaa Lihatööstuse tootevalikusse kuulub jahutatud ning külmutatud veise- ja lambaliha. „Praegusel hetkel Märjamaa Lihatööstus liha töötlemisega ei tegele. Värske liha lõigatakse, tükeldatakse või tehakse hakklihaks. Seejärel tooted vakumeeritakse ja vajaduse järgi jahutatakse või külmutatakse. Kliendi soovil oleme liha laagerdanud, kuid otseselt laagerdatud liha me praegu ei müü,“ selgitas Kozik. „Kohapeal lisandväärtusega tooteid me ei valmista, vaid teeme koostööd erinevate lisandväärtusega toodete valmistajatega. Oleme huvitatud selles valdkonnas ka uute koostööpartnerite leidmisest.“Täna on ettevõttel erineva suuruse ja taustaga koostööpartnereid. „Klientideks on nii ökopoed, restoranid, kohvikud, hulgilaod, lisandväärtusega toodete valmistajad kui ka teised lihatööstused. Värsket Märjamaa Lihatööstuse liha leiab ka näiteks Biomarketi ketist,“ rääkis Kozik, kelle sõnul on loomulikult võimalik ka veise- ja lambalihast valmisroogasid maitsta erinevates söögikohtades. „Valitud Salvesti beebitoitudes kasutatakse samuti ökoloogilist Märjamaa Lihatööstuse veiseliha“.Lisaks kodumaistele koostööpartneritele eksporditakse ökoloogilist liha ka Taani Kuningriiki. Suuremate koostööpartnerite kõrval on ka eraisikutel võimalus otse lihatööstusest meelepärast liha osta, esitades tellimuse ettevõtte kodulehel maheliha.ee.

Eesti lihatöötlemise sektori 2015. aasta ülevaade

Allikas: www.agri.ee

Maheliha on kergem turustada
Autor: Märjamaa Lihatööstus

Märjamaa Lihatööstus OÜ

On Eesti kapitalil põhinev ettevõte, mis tegutseb aastast 2004;

Põhitegevuseks on elusloomade kokkuost, liha töötlemine ja säilitamine ning tapamajateenuste osutamine;

Aastast 2007 on ettevõte mahetunnustatud. Mahetoodangu osakaal on 70%;

2015. aasta müügitulu oli 1,74 miljonit eurot ja kasum 205,4 tuh. eurot.

Põhiturg on Eesti aga möödunud aastal eksporditi ka Taani;

Töölisi 16.

Allikas: ettevõtte majandusaasta aruanne

Küsimusele, kuidas tänane piimakarjade likvideerimine on mõjutanud Märjamaa Lihatööstuse koormust, vastab Kozik, et paljud piimakarjakasvatajad on müünud oma karjad välismaale ja Märjamaa Lihatööstus pole märgatavat koormust täheldanud. „Põhjus on ka selles, et meie põhitegevus on maheveiste käitlemine ja enamik neist on lihaveise karjadest. Meie loodame, et lihaveiseliha turg aina suureneb ja endised piimakarjakasvatajad hakkavad tegelema hoopis lihaveiste kasvatamisega,“ lausus Kozik.

Kui vaadata hetkeolukorda lambaliha poole pealt, selgub, et huvi lamba- ja talleliha vastu on hooajaline – suvel on nõudlus suurem, talvel mõnevõrra väiksem. Kuna lambakasvatajaid on Eestis piisavalt, ületab pakkumine nõudlust. „Osa lamba- ja talleliha tooteid ostetakse kohe ära, kuid teistele on keerulisem kliente leida. Seetõttu nõuab see meilt ka rohkem aega ja energiat. Tihtipeale eelistatakse Eestis odavamat välisriikide lamba- või talleliha, näiteks tuuakse seda sisse Uus-Meremaalt.“ Anu Riisalupõllumajandus.ee kaasautor

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Erkki VilippReklaamimüügi projektijuhtTel: 51 77 736