Märjamaa Lihatööstus: mahetunnustus annab eeliseid

Märjamaa Lihatööstus: mahetunnustus annab eeliseid
Märjamaa Lihatööstus: mahetunnustus annab eeliseid

Raplamaal Märjamaa vallas asub Märjamaa Lihatööstus, mis alustas oma tegevust 2004. aastal. Alatest 2007. aastast on ettevõte mahetunnustatud, olles seega üks Eesti esimestest mahetunnustatud liha käitlejatest.

Seakatk mõjutab ka mahelihaturgu. Märjamaa Lihatööstus ostab kokku veiseid ja lambaid. Lihatööstuse juhatuse liige Aleksandr Kozik toob välja põhjuse, miks on tehtud just selline valik. „Meie ettevõtte põhitegevus on värske maheliha tootmine. Praegusel hetkel tegelevad Eesti mahetunnustatud loomakasvatajad enamjaolt veiste või lammaste kasvatamisega. Loomulikult on Eestis ja ka välisriikides suur maheda sealiha turg, kuid kahjuks on hetkel seakatku tõttu Eestis maheda seakasvatuse vastu huvi väike,“ ütles Kozik.

Lisaks maheveistele ostetakse kokku ka tavaveiseid.

Mahetunnustus on oluline. Koziku sõnul on mahetunnustuse olemasolu oluline ja see annab mitmeid eeliseid nii loomakasvatajale kui kliendile. „Lihatööstuse mahetunnustus näitab eelkõige seda, et ettevõte järgib kõiki vajalikke nõudeid mahetoodete valmistamisel. Lihakäitlemise valdkonnas on sellisteks nõueteks eelkõige tooraine päritolu kontrollimine ja jälgitavuse tagamine,“ rääkis Kozik. „Meie kliendid võivad olla kindlad, et Märjamaa Lihatööstuse mahetooted on ökoloogiliselt puhtad ja tehtud mahetunnustatud toorainest. Tunnustatud lihatööstus annab loomakasvatajatele võimaluse turustada oma loomi lisandväärtusega – mahedana.“

Loomade kokkuost toimub üle Eesti. Samas on välja kujunenud ka kindlad loomakasvatajad, kellelt loomi kokku ostetakse.

Märjamaa Lihatööstuse tootevalikusse kuulub jahutatud ning külmutatud veise- ja lambaliha. „Praegusel hetkel Märjamaa Lihatööstus liha töötlemisega ei tegele. Värske liha lõigatakse, tükeldatakse või tehakse hakklihaks. Seejärel tooted vakumeeritakse ja vajaduse järgi jahutatakse või külmutatakse. Kliendi soovil oleme liha laagerdanud, kuid otseselt laagerdatud liha me praegu ei müü,“ selgitas Kozik. „Kohapeal lisandväärtusega tooteid me ei valmista, vaid teeme koostööd erinevate lisandväärtusega toodete valmistajatega. Oleme huvitatud selles valdkonnas ka uute koostööpartnerite leidmisest.“

Täna on ettevõttel erineva suuruse ja taustaga koostööpartnereid. „Klientideks on nii ökopoed, restoranid, kohvikud, hulgilaod, lisandväärtusega toodete valmistajad kui ka teised lihatööstused. Värsket Märjamaa Lihatööstuse liha leiab ka näiteks Biomarketi ketist,“ rääkis Kozik, kelle sõnul on loomulikult võimalik ka veise- ja lambalihast valmisroogasid maitsta erinevates söögikohtades. „Valitud Salvesti beebitoitudes kasutatakse samuti ökoloogilist Märjamaa Lihatööstuse veiseliha“.

Lisaks kodumaistele koostööpartneritele eksporditakse ökoloogilist liha ka Taani Kuningriiki. Suuremate koostööpartnerite kõrval on ka eraisikutel võimalus otse lihatööstusest meelepärast liha osta, esitades tellimuse ettevõtte kodulehel maheliha.ee.

Maheliha on kergem turustada
Maheliha on kergem turustada

Küsimusele, kuidas tänane piimakarjade likvideerimine on mõjutanud Märjamaa Lihatööstuse koormust, vastab Kozik, et paljud piimakarjakasvatajad on müünud oma karjad välismaale ja Märjamaa Lihatööstus pole märgatavat koormust täheldanud. „Põhjus on ka selles, et meie põhitegevus on maheveiste käitlemine ja enamik neist on lihaveise karjadest. Meie loodame, et lihaveiseliha turg aina suureneb ja endised piimakarjakasvatajad hakkavad tegelema hoopis lihaveiste kasvatamisega,“ lausus Kozik.

Kui vaadata hetkeolukorda lambaliha poole pealt, selgub, et huvi lamba- ja talleliha vastu on hooajaline – suvel on nõudlus suurem, talvel mõnevõrra väiksem. Kuna lambakasvatajaid on Eestis piisavalt, ületab pakkumine nõudlust. „Osa lamba- ja talleliha tooteid ostetakse kohe ära, kuid teistele on keerulisem kliente leida. Seetõttu nõuab see meilt ka rohkem aega ja energiat. Tihtipeale eelistatakse Eestis odavamat välisriikide lamba- või talleliha, näiteks tuuakse seda sisse Uus-Meremaalt.“

 

Anu Riisalu
põllumajandus.ee kaasautor

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised