Eesti Maaülikool esitab akadeemikukandidaadiks professor Tiina Nõgese

Eesti Maaülikool esitab akadeemikukandidaadiks pro
Eesti Maaülikool esitab akadeemikukandidaadiks professor Tiina Nõgese

Eesti Maaülikooli nõukogu otsustas 29. septembril toimunud istungil esitada akadeemikukandidaadiks loodusteaduste ja meditsiini alal Eesti Maaülikooli professor Tiina Nõgese.

„Tiina Nõges on rahvusvaheliselt tunnustatud autoriteetne teadlane ning sisevete uurimise eestvedaja Eestis,“ ütles Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassen. „Tema loodud töörühm  on sisevete uuringud aastate jooksul viinud kaasaegsele funktsionaal-ökoloogilisele tasandile. Läbimurdelised on olnud töörühma poolt teostatud kalavastsete toitumisuuringud, mis on esimest korda magevetes seostanud nn mikroobse toiduahela ja kalastiku elujõulisusega. Selline kompleksne lähenemine on kogu maailmas harvaesinev.“ Maaülikooli nõukogu leidis, et professor Tiina Nõges on andnud väga väärika panuse Eesti loodusteaduste arengusse ning on märkimisväärselt mõjutanud sisevete uuringutega seonduvat rahvusvahelist teadustööd. „Tiina Nõges on vääriline kandidaat Eesti Teaduste Akadeemia akadeemiku positsioonile loodusteaduste ja meditsiini valdkonnas,“ seisab nõukogu ettepanekus.

ISI WoS andmebaas kajastab Tiina Nõgese 106 publikatsiooni, mida on tsiteeritud 1791 korda. Tema h-indeks on 20. Tiina Nõgese töörühm on pidevalt osalenud Euroopa teaduse raamprogrammide projektides (ECOFRAME, MANTRA-East, CLIME, REFRESH, WISER, MARS), viimastel aastatel ollakse aktiivselt kaasatud ülemaailmse järvede pidevmõõtmiste võrgustiku GLEON ja globaalseid järvede temperatuurimuutusi uuriva töörühma GLTC tegevusse. 2006. aastal korraldati Tiina Nõgese eestvedamisel Tartus rahvusvaheline Euroopa Suurjärvede Sümpoosion (ELLS), millega pandi alus iga kolme aasta tagant korraldatavate konverentside seeriale: aastal 2009 toimus ELLS Rootsis, 2012 Saksamaal ja 2015 Soomes.

Tiina Nõgese ja tema teadusrühma tööd on kahel korral (2003 ja 2015) tunnustatud Eesti Vabariigi teaduspreemiaga. Tiina Nõges on juhendanud üheksa kaitstud doktoritöö dissertatsiooni koostamist.

Aastatel 2009-2012 oli Tiina Nõges Eesti Teaduste Akadeemia uurija-professor. Eesti Maaülikooli professorina juhatab Tiina Nõges ühte institutsionaalset uurimistoetust. 

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised