14. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Ukraina võtab Briti nisuturu endale

Börs: Ukraina võtab Briti nisuturu endale
Foto: Reuters/Scanpix
Nädala börsiuudised: Ukraina ligipääs ELi turule paraneb; Ukraina rapsiseemnete eksport langeb; kakao hind kukkus kolme aasta põhja; Putin pani nafta hinna tõusma.

Ukraina võtab Briti nisuturu endale

Ukraina ligipääs paraneb

Toidunisu hind

Toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

Ukraina rapsiseemnete eksport langeb

Rapsiseemnete hind

Rapsi hind
Foto: Äripäev AS

Kakao hind kukkus kolme aasta põhja

Kakao hind

Kakao hind
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest kallines robusta kohvi hind 2,7 protsenti ja tonn maksab 2039 dollarit. Kooritud piima pulbri hind kallines Euroopas 1,9 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 2088 eurot.

Putin pani nafta hinna tõusma

Nafta hinnad jõudsid viimase aasta kõrgeima tasemeni, sest Venemaa teatas, et tootmise külmutamise kokkuleppega ollakse valmis liituma, vahendab Bloomberg.

„Venemaa on valmis liituma meetmetega, mille abil piiratakse naftatootmist. Ühtlasi kutsume teisi naftatootjaid sama tegema,“ ütles Venemaa president Vladimir Putin Istanbulis toimuval Maailma Energia Kongressil. „Me arvame, et praeguses situatsioonis on tootmise külmutamine või vähendamine ainuõige otsus, millega globaalse energiaturu stabiilsus tagada.“

Nafta hinnad on 2014. aastaga võrreldes (üle 100 dollari barrelist) jätkuvalt küllaltki madalal ja tootjariigid on tugeva surve all. Eelmisel kuul Alžeerias toimunud OPECi kohtumisel ostustati tootmist piirata, mis pani hinnad kallinema.

Maailma suurimate naftariikide esindajad kohtuvad novembri lõpus, et arutada viise, kuidas naftatootmist täpselt vähendama hakatakse.

Bensiini hind Rotterdamis
Foto: Äripäev AS

Brenti toornafta hind kallines nädalaga 1 protsendi ja WTI lisas 2,5 protsenti. Kummagi barrel maksis reede lõunaks vastavalt 52,4 ja 51 dollarit barrelist. Rotterdami 95 bensiini hind langes aga 3 protsenti ja tonn maksis reedel 511 dollarit.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960