Börs: Euroopa piimatootmine väheneb kiiresti

Börs: Euroopa piimatootmine väheneb kiiresti
Börs: Euroopa piimatootmine väheneb kiiresti

Nädala börsiuudised: Euroopa Liidu teraviljade toodang taastub; põllumehed kardavad rapsi puhul kahjureid; Euroopa piimatootmine väheneb kiiresti; bensiini hind langes 9 protsenti.

Euroopa Liidu teraviljade toodang taastub

Euroopa Liidu teraviljatoodang peaks järgmisel aastal taastuma, aga õliseemnete oma mitte, teatasid tootjaid ühendavad organisatsioonid Copa ja Cogeca. Raps jäetakse kõrvale, sest turul ei ole piisavalt heakskiidetud pestitsiide, vahendab agrimoney.

Euroopa Liit on praegu maailma suurim nisutootja. Sellel aastal olid tootmismahud madalamad, sest Prantsusmaad ja Saksamaad tabasid vihmad, mis kahjustasid märkimisväärselt saaki. Järgmisel hooajal peaks nisutoodang aga 4,2 protsendi võrra tõusma.

„2017. aasta väljavaade on teraviljade puhul paljulubav, sest külvitingimused on mitmetes liikmesriikides küllaltki head,“ teatasid Copa ja Cogeca.

4,2protsendiline kasv tähendaks, et Euroopa Liidu teraviljade tootmine kasvab järgmisel aastal 12 miljoni tonni võrra.

Toidunisu hind langes sellel nädalal 1,5 protsenti ja tonnihind oli neljapäeva õhtuks 161,75 eurot. Vaatamata väiksemale tootmisele on Euroopa turu hinnad langenud, sest ülejäänud maailmas (Venemaal, Ukrainas USAs jms) on tootmismahud rekordkõrged.

Toidunisu hind
Toidunisu hind

Põllumehed kardavad rapsi puhul kahjureid

Õliseemnete toodang peaks 2017. aastal kasvama aga ainult 0,8 protsenti, teatasid Copa ja Cogeca. Prognoosi kohael tõuseb toodang 200 000 tonni võrra ning liigniiskuse tõttu kaotatud tootmismahud ei taastu.

See tähendaks, et tootmine tõuseb 30,5 miljoni tonnini, mis on märkimisväärselt vähem kui 2015. aastal (toona oli tootmine 31,7 miljonit tonni).

Copa ja Cogeca teraviljade ja õliseemnete töögrupi asejuht Mike Hamley ütles, et Euroopa Liit on putukamürgi turgu agressiivselt reguleerima hakanud ja see takistab rapsi kasvatamist.

„Sellel hooajal kurtsid paljud põllumehed, et ilmastikuolud olid kehvad ning maakirp (psylliodes chrysocephalus) ründas saaki, sest Euroopa Liit keelas ära neonikotinoidid,“ ütles Hamley.

„Põllumehed ei võta rapsi külvamise riski, kui neil ei ole piisavalt vahendeid kahjuritega võitlemiseks,“ lisas ta.

Rapsiseemnete hind langes nädalaga 1,5 protsenti ja tonn maksab 393,25 eurot. Tooraine hind on lähedal kolme aasta kõrgeimale tasemele ja see põhjustab põllumeeste jaoks dilemma – kas võtta risk ja panna maha raps (ja teenida rohkem kasumit) või otsustada mõne alternatiivi kasuks?

Rapsi hind
Rapsi hind

Euroopa piimatootmine väheneb kiiresti

Piimaturu tõus jätkub ka järgmisel aastal, sest maailma pakkumine hakkab koomale tõmbuma, teatas Rabobank.

Euroopa põllumehed on hakanud lõpuks tootmist vähendama ja on tõenäoline, et see trend kiireneb, sest piimatootmise vähendamist rahastab Euroopa Liit. Austraalia toodangut on negatiivselt mõjutanud aga liigniiske ilm.

Piimahindade tõus on viimasel ajal kiirenenud – eelmisel nädalal toimunud GDT oksjonil kallines täispiima pulbri hind lausa 19,8 protsenti.

„Turgude korrektsiooni on põhjustanud pakkumise pool ning see kestab ka 2017. aastal,“ teatas Rabobank.

Dilemma – toetused või tootmine?

Kommentaarid tulid ajal, mil Euroopa Komisjoni ametnikud kinnitasid, et Euroopa piimatootmine on vähenemas. Näiteks augustis vähenes ELi piimatootmine 1,9 protsendi võrra (eelmise aasta sama ajaga võrreldes). Viimati langes tootmine nii palju 2013. aasta aprillis.

Nendes numbrites ei kajastu aga see tootmise kärpimine, mis peaks kaasnema ELi toetusrahade maksmisega. Nimelt hakatakse farmeritele, kes vähendavad 2016. aasta oktoobrist kuni 2017. aasta märtsini oma tootmist, toetust maksma.

Tõsi, hinnatõus võib selle meetme efektiivsust aga tunduvalt vähendada, nentis Rabobank. „See põhjustab tootmise kärpimist, aga farmerid hakkavad arvutama, kas hinnatõusu ajal tasub see ära või mitte.“

Kooritud piima pulbri hind langes nädalaga 0,6 protsenti ja tonn maksab 2053 eurot.

Kooritud piima pulbri hind
Kooritud piima pulbri hind

Teistest toorainetest odavnes kakao hind 6,7 protsenti ning kohv (robusta) kallines 1,4 protsenti. Kakao hind langeb, sest selleks aastaks prognoositakse järjest suuremat tootmist. Kummagi tonn maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 2455 ja 2201 dollarit.

Bensiini hind langes 9 protsenti

Nafta hinnad langesid sellel nädalal tublisti, sest Donald Trump valiti teisipäeval presidendiks ning see tekitas turgudel palju volatiilsust. Tõsi, nädala lõpus turg stabiliseerus ning kauplejad püüavad nüüd aru saada, kas OPEC jõuab kokkulepeteni või mitte, vahendab Reuters.

Neljapäeval tegid aktsiaturud nädala alguse kaotused tasa, aga nafta hinnad on jätkuvalt surve all, sest turul on suur ülepakkumine.

OPECi naftakartell kohtub 30. novembril Viinis ning kohtumisel arutatakse seda, millises mahus erinevad liikmesriigid peaksid oma tootmist vähendama. Läbirääkimisi on peetud ka Venemaa ja Brasiiliaga, aga seni on need luhta läinud.

Lisaks sellele teatas USA Energia Informatsiooni Administratsioon (EIA), et ameeriklaste naftavarud kasvasid eelmisel nädala 2,4 miljoni barreli võrra 485 miljoni barrelini. Lisaks sellele teatas EIA, et kui OPEC kokkuleppele ei jõua, siis ülepakkumine jääb turul püsima.

Brenti toornafta odavnes nädalaga kokku 7,98 protsenti ja WTI kaotas lusa 9,4 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 46,47 ja 45,04 dollarit.

Eesti tootjale on see aga hea uudis, sest bensiini hinnad langevad. Rotterdami 95 bensiini hind kukkus nädalaga lausa 8,5 protsenti ja tonn maksab nüüd 455,75 dollarit.

Rotterdami 95 bensiin
Rotterdami 95 bensiin

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised