11. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Euroopa piimatootmine väheneb kiiresti

Börs: Euroopa piimatootmine väheneb kiiresti
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Nädala börsiuudised: Euroopa Liidu teraviljade toodang taastub; põllumehed kardavad rapsi puhul kahjureid; Euroopa piimatootmine väheneb kiiresti; bensiini hind langes 9 protsenti.

Euroopa Liidu teraviljade toodang taastub

Toidunisu hind

Toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

Põllumehed kardavad rapsi puhul kahjureid

Rapsiseemnete hind

Rapsi hind
Foto: Äripäev AS

Euroopa piimatootmine väheneb kiiresti

Dilemma – toetused või tootmine?

Kooritud piima pulbri hind

Kooritud piima pulbri hind
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest odavnes kakao hind 6,7 protsenti ning kohv (robusta) kallines 1,4 protsenti. Kakao hind langeb, sest selleks aastaks prognoositakse järjest suuremat tootmist. Kummagi tonn maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 2455 ja 2201 dollarit.

Bensiini hind langes 9 protsenti

Nafta hinnad langesid sellel nädalal tublisti, sest Donald Trump valiti teisipäeval presidendiks ning see tekitas turgudel palju volatiilsust. Tõsi, nädala lõpus turg stabiliseerus ning kauplejad püüavad nüüd aru saada, kas OPEC jõuab kokkulepeteni või mitte, vahendab Reuters.

Neljapäeval tegid aktsiaturud nädala alguse kaotused tasa, aga nafta hinnad on jätkuvalt surve all, sest turul on suur ülepakkumine.

OPECi naftakartell kohtub 30. novembril Viinis ning kohtumisel arutatakse seda, millises mahus erinevad liikmesriigid peaksid oma tootmist vähendama. Läbirääkimisi on peetud ka Venemaa ja Brasiiliaga, aga seni on need luhta läinud.

Lisaks sellele teatas USA Energia Informatsiooni Administratsioon (EIA), et ameeriklaste naftavarud kasvasid eelmisel nädala 2,4 miljoni barreli võrra 485 miljoni barrelini. Lisaks sellele teatas EIA, et kui OPEC kokkuleppele ei jõua, siis ülepakkumine jääb turul püsima.

Brenti toornafta odavnes nädalaga kokku 7,98 protsenti ja WTI kaotas lusa 9,4 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 46,47 ja 45,04 dollarit.

Eesti tootjale on see aga hea uudis, sest bensiini hinnad langevad. Rotterdami 95 bensiini hind kukkus nädalaga lausa 8,5 protsenti ja tonn maksab nüüd 455,75 dollarit.

Rotterdami 95 bensiin
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960