21. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Nisu- ja piimahind tõuseb

Börs: Nisu- ja piimahind tõuseb
Foto: Meeli Küttim
Nädala börsiuudised: Strategie Grains: nisu külvipind jääb Euroopas samaks; nisuhinnad võivad tõusma hakata; piimahinna hakkasid uuesti tasapisi tõusma; Hiina ostjad on piimaturul tagasi; nafta hind tõusis viimase aasta rekordini.

Strategie Grains: nisu külvipind jääb Euroopas samaks

Hinnad võivad tõusma hakata

Toidunisu hind

Toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

Piimahinnad hakkasid uuesti tasapisi tõusma

Hiina ostjad on tagasi

Kooritud piima pulbri hind

Kooritud piima pulbri hind
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest kallines rapsiseemnete hind 2,8 protsenti 398,5 euroni tonnist. Sellel aastal on rapsiseemnete tootmine vähenenud ning prognoositakse, et trend jätkub ka järgmisel aastal, teatas Strategie Grains. See on ka hinna tõusma pannud.

Robusta kohvi hind tõusis 2,7 protsenti ja tonn maksab 2094 dollarit, sest uuringufirma Procafe teatas, et järgmise aasta toodang saab olema tunduvalt väiksem. Kakao odavnes 2,2 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 2656 dollarit.

Nafta hinnad viimase aasta rekordini

Nafta hinnad tõusid kolmapäeval selle aasta kõrgeima tasemeni, kirjutab CNN Money.

Nimelt ilmus raport, millest selgus, et USA naftavarud vähenesid ootamatult. WTI kallines päevaga üle 2 protsendi ja jõudis vahepeal tõusta ka 52 dollarini barrelist, mis on kõrgeim tase alates 2015. aasta juulist.

Neljapäevaks hind veidi taandus ning nädala lõikes tõusis WTI 0,15 protsenti 51,09 dollarini barrelist. Brent odavnes 0,4 protsenti ja barrel maksab 52,19 dollarit.

Valitsuse raportist selgus, et USA naftavarud vähenesid eelmisel nädalal 5,2 miljoni barreli võrra. Andmed olid turuosalistele ootamatud, sest oodati hoopis 2,1 miljoni barreli suurust kasvu.

Investorid, kes on hinnatõusule panustanud, loodavad, et ootamatu varude vähenemine viitab ülepakkumise leevenemisele. Nafta hinnad on viimase kahe aasta jooksul tublisti langenud, sest suuremad tootjad kaitsevad oma turuosa ning pole tahtnud tootmist vähendada.

Analüütikute sõnul võis varude kasv olla osaliselt tingitud ka sellest, et Oklahoma varunduspunkti naftat transportiv torujuhe oli vahepeal tööst väljas.

Rotterdami 95 bensiini hind kallines 0,4 protsenti ja tonn maksab 513 dollarit.

Rotterdam 95 bensiini hind
Foto: Ärpäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960