Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 14. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tänavune aasta oli kehv kõikidele põllukultuuridele

Tänavune aasta oli kehv kõikidele põllukultuuridele
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Kevadine pikk põud ja sellele järgnenud vihmaperiood kukutasid saaginumbrid kahe eelmise aastaga võrreldes poole väiksemaks, kirjutab ajaleht Põhjarannik.

Kevadine pikk põud ja sellele järgnenud vihmaperiood kukutasid saaginumbrid kahe eelmise aastaga võrreldes poole väiksemaks, kirjutab ajaleht Põhjarannik.

“No mõni pluss pidi sellel aastal ju ikka ka olema,” paneb nende kohta pärimine osaühingu Hiiemägi juhi Heiki Kuusmiku päris pikalt mõtlema. “Ilmastik oli kevadest saati väga raske… Hea oli see, et septembris andis paar nädalat mõistlikku ilma, selleta oleksid paljud põllud koristamata jäänud. Nüüd sai ikka kõik kätte, ehkki õiget kvaliteeti sel viljal ei olnud ja saagid olid kahe eelmise aastaga võrreldes ka poole väiksemad, minul vähemalt küll.”Teine hea asi tuleb talle veel meelde: “Õnneks on kütused ? nii kuivati kui traktori oma ? sel aastal mõistliku hinnaga olnud.”Saagid poole väiksemad

OÜ Lüganuse Agro juht ja Vendi aiandustalu peremees Aare Vent ütles, et temalgi ei jäänud ükski põld koristamata. Suuresti tänu sellele, et koristustöödega kõrvu võttis ta ette pikalt hooldamata seisnud kuivendussüsteemide kordategemise.“Panin truupe, puhastasin ja kaevasin kraave. Sain veed jooksma ja vilja kätte ka neilt põldudelt, kuhu enne peale ei pääsenud,” tõdes ta, et kuivendussüsteeme tuleks ikka järjepidevalt hooldada.Saagid tunnistab temagi viletsaks: “Suvinisu sain eelmisel aastal hektarilt 6,9 tonni, tänavu 3,7. Talinisuga oli veel hullem: mulluse 9,5 tonni asemel jäi selle aasta saak nelja tonni kanti. Kvaliteet on muidugi ka kehv; eelmisel aastal müüsin toidunisu 1500 tonni ja see läks 1. ja 2. kategooriasse, sel aastal kõlbas toidunisuks müüa ainult 300 tonni ja seegi oli 4. kategooria oma.”Mullune oli viljasaakide poolest rekordaasta, siis koristati Lüganuse Agros 3000 tonni teravilja. Tänavu jäi kogusaak alla 1800 tonni.“Eelmine hea vilja-aasta andis nii palju kasu, et Sillamäe sadamas ehitati välja korralik vilja vastuvõtukoht koos ladudega. Nii et enam ei pea me vilja Muuga sadamasse vedama, meile on Sillamäe ikka palju lähemal.”Kõige kehvemaks hindab Vent sel aastal odrasaagi, millest tubli veerand kindlasti maha jäi.“Oder vajub ju iga vihmaga üha rohkem alla, lõpuks murdusid pead otsast ära. Põud jättis ka väga suure jälje, oder kasvas selle tõttu kahte järku ja need olid ikka väga suure vahega järgud. Taliraps ja -rüps jäid ka põuaauku, nende saagid olid samuti kehvad.”Põldoale ilm sobis

Heiki Kuusmik ütleb, et peaaegu ainus asi, mis sel aastal hästi kasvas, oli rohi.“Kuiva heina küll eriti teha ei saanud, aga pärast vihmadega oli rohukasv nii hea, et loomakasvatajad ei tea, kuhu kõike seda massi ära panna. Nii et silo sai küllaga teha. Ja suvirapsi hilisemate külvide saagil polnud ka väga viga.”Hästi kasvas ka üks Eesti põllumeestele veel üsna uus kultuur ? põlduba. Kuusmik pole seda seni ise kasvatanud, aga järgmisel aastal on plaanis kindlasti..Loe täismahus artiklit ajalehest Põhjarannik

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960