• 24.10.16, 09:30
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Putukatest toit on ELis hallis tsoonis

Rootsi putukatest tulevikutoitu välja töötav ettevõte Hakuna Mat on saanud Rootsi riigilt innovatsioonitoetust, kuid nüüd sunnib Göteborgi keskkonnaamet firmat uksi sulgema, kirjutas majandusleht Dagens Industri.
Söödavad jahuussid serveerituna Lõuna-Koreas
  • Söödavad jahuussid serveerituna Lõuna-Koreas
  • Foto: Postimees/Scanpix
Ehkki mujal maailmas pole putukate söömine tavatu nähtus, kvalifitseerub putukatest valmistatud toit Euroopa Liidus uueks toiduaineks, mille Euroopa Komisjon esmalt heaks peab kiitma. Paraku ei ole seda Euroopa Liidus seni veel tehtud, mistõttu taolist toitu arendavad ettevõtted tegutsevad Euroopa Liidus õiguslikult hallis tsoonis.
Rootsi firma Qvicket on müünud oma kilkidest tehtud jahu interneti vahendusel Hollandi firma kaudu, kuna Hollandis on nende tegevust talutud. Rootsis sai Göteborgis tegutsev Hakuna Mat aasta hakul riiklikult innovatsiooni toetavalt Vinnovalt pool miljonit Rootsi krooni toetust uudse proteiiniallika arendamiseks. Firma prototüüp on jahuussidest ja kilkidest hakitud segu. Riigilt saadud toetuses oli nimetatud ka võimalust osaleda proovimaitsmise üritusel, kuid pärast Göteborgi keskkonnaameti sekkumist on küsitav isegi see, kas kohtunikud tohivad toodet mekkida, kirjutab leht.Firma on hetkel edasise suhtes nõutu.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 10.06.25, 16:08
Suursaagi ootuses: mis saab hinnast ja kvaliteedist?
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele