Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 24. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Putukatest toit on ELis hallis tsoonis

Söödavad jahuussid serveerituna Lõuna-Koreas
Foto: Postimees/Scanpix
Rootsi putukatest tulevikutoitu välja töötav ettevõte Hakuna Mat on saanud Rootsi riigilt innovatsioonitoetust, kuid nüüd sunnib Göteborgi keskkonnaamet firmat uksi sulgema, kirjutas majandusleht Dagens Industri.

Ehkki mujal maailmas pole putukate söömine tavatu nähtus, kvalifitseerub putukatest valmistatud toit Euroopa Liidus uueks toiduaineks, mille Euroopa Komisjon esmalt heaks peab kiitma. Paraku ei ole seda Euroopa Liidus seni veel tehtud, mistõttu taolist toitu arendavad ettevõtted tegutsevad Euroopa Liidus õiguslikult hallis tsoonis.

Rootsi firma Qvicket on müünud oma kilkidest tehtud jahu interneti vahendusel Hollandi firma kaudu, kuna Hollandis on nende tegevust talutud. Rootsis sai Göteborgis tegutsev Hakuna Mat aasta hakul riiklikult innovatsiooni toetavalt Vinnovalt pool miljonit Rootsi krooni toetust uudse proteiiniallika arendamiseks. Firma prototüüp on jahuussidest ja kilkidest hakitud segu. Riigilt saadud toetuses oli nimetatud ka võimalust osaleda proovimaitsmise üritusel, kuid pärast Göteborgi keskkonnaameti sekkumist on küsitav isegi see, kas kohtunikud tohivad toodet mekkida, kirjutab leht.Firma on hetkel edasise suhtes nõutu.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960